NASA оповести вчера последните резултати от първото изследване на телескопа Kepler. Общият брой екзопланети-кандидати до момента бе над 5000, като благодарение на обработените последно данни, тази бройка бе сведена до 4034.

Обявени бяха нови 219 екзопланети, цели десет от които — много подобни на Земята, със скална повърхност и намиращи се в зоната на обитаемост на своята звезда. Зоната на обитаемост е това разстояние на една планета от звездата, около която обикаля, където температурата е достатъчно висока, че да позволи наличието на течна вода, но не прекалено ниска или прекалено висока, което би възпрепятствало това. Тъй като течната вода е жизнено важна за живота на Земята смятаме, че извънземният живот би имал същите или подобни нужди, за да съществува.

От общият брой екзопланетни кандидати, цели 2335 са потвърдени екзопланети, а само 21 от тях са такива, подобни на Земята. Вижда се, че малките скалисти планети са изключително рядко срещани в космоса, но явно не прекалено рядко. С течение на времето откриваме все повече и повече от т.нар. суперземи — екзопланети с маси около 1,5 пъти тази на Земята.

Снимка: NASA / Ames Research Center / Wendy Stenzel

Учени от NASA, партниращи си с оператори на телескопа Keck на Хавай, успяха да изучат общо 1300 подобни на Земята екзопланети и по този начин да научат много повече за тяхното формиране. Бенджамин Фултън (Benjamin Fulton) споделя, че откритията им разкриват „нов раздел в родословното дърво на екзопланетите“. Можем да разделим екзопланетите на три типа — планети гиганти (газови, тип Юпитер), планети от земен тип и свръхземи (с маси около 1,5 пъти тази на Земята) и т.нар. мини-нептуни. Последните са газови планети, подобни на Нептун, но с по-малки маси — около 2,5 пъти масата на Земята.

Снимка: NASA / Ames Research Center / JPL-Caltech / Tim Pyle

Първата част от мисията на телескопа Kepler започна през 2009 и включваше сканиране на небето в посока съзвездието Лебед. Текущите резултати са получени от последните до сега необработени данни. По-късно през 2014 година космическият телескоп започна втория етап от своята мисия, K2, по време на който са открити повече от 100 екзопланети от всякакъв тип.

Въпросният втори етап обаче е затруднен, защото през 2012 и 2013 година Kepler получи повреда и два от четирите му задвижващи мотора спряха да работят. Самият телескоп се нуждае от поне три, за да може да бъде насочван правилно, но наземните екипи за контрол измислиха решение на проблема, така че Kepler да може да продължи да работи до 2018 година, когато се очаква горивото му да свърши.