Планираната мисия на телескопа Kepler на NASA отдавна изтече, но той продължава да функционира и едва ли не всеки ден открива по някоя нова планета, далеч извън нашата собствена Слънчева система. И точно поради това не можем да видим тези планети, както примерно виждаме Марс или пък Юпитер. Затова от NASA са решили, че за да доближат хората до невижданата красота на тези небесни тела, ще направят туристически постери, които да ги представят.

ВИЖ ОЩЕ: ОТВОРЕНО ПИСМО ЗА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

Колекцията от три минималистични постера, направени в стил туристическите плакати от 1930-те години. Разбира се, те не показват точно това, което планетите биха представлявали, ако ги видим, тъй като са на огромно разстояние от нас и това не може да се определи. Вместо това, авторът си е поиграл малко с въображението си. Какво се е получило?

Kepler-186f (ляво) е може би една от най-близките до нашата Земя, предвид качествата и големината й. Намира се на 500 светлинни години от тук и е скалиста по структура. На постера виждаме червения цвят на предполагаемата флора, който може да е такъв в резултат влиянието на близката звезда тип червено джудже.

HD 40307g (средата) е доста голяма и плътна планета, поради което гравитационното й притегляне е в пъти по-голямо от земното. Въображението на автора представя това като възможност там да се развие туризъм за необикновено скачане с парашут (или пък бънджи).

Kepler-16b (дясно) пък е планета, която обикаля около две масивни слънца (подобно Татуин – планетата, на която живее Люк Скайуокър в Star Wars). Това би било нещо наистина необичайно и заслужаващо си да се види. Лошото в случая е, че учените предполагат, че тази планета е газов гигант (като Юпитер) – на повърхността на такива планети не може да се стъпи, така че двоен залез там няма да има как да видим. Плакатът тук значи е изцяло фантастичен?

Е, вижте и самите постери за тези планети, мисля че ще ви харесат. Кликнете върху тях за по-голям размер.

nasa-exoplanets-poster-1 nasa-exoplanets-poster-2 nasa-exoplanets-poster-3

Правата върху изображенията са притежание на техния автор.