Дни ни делят от новите снимки на Марс, който ще видим благодарение на мисията ExoMars на Европейската космическа агенция (ESA) и руската такава (Roscosmos). Има обаче един друг апарат, който също следи нашата съседка, само че по по-различен начин. MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) на NASA е в орбита около Червената планета от 2014 година насам и изследва атмосферата и магнитното поле на Марс с купища модерни инструменти. Най-новото от там в случая са снимки на планетата в ултравиолетовия диапазон, които показват по интересен начин формирането на ветрове високо над повърхността.

Снимките, направени от MAVEN, са били обработени от NASA и сега можете да ги видите под формата на таймлапс. Силно елиптичната орбита на апарата около Марс му позволява да хване в кадър цялата планета и по този начин да ни покаже това, което виждате във видеото по-горе.

„MAVEN получи стотици такива изображения през последните месеци, давайки ни някои от най-добрите данни с висока резолюция в ултравиолетовия диапазон, получени някога за Марс“, каза в изявление Ник Шнайдер от Лабораторията за атмосферна и космическа физика в Университета в Колорадо.

Следи от азотен оксид във високата атмосфера на Марс през нощта (в ултравиолета) | Снимка: NASA / MAVEN / University of Colorado
Следи от азотен оксид във високата атмосфера на Марс през нощта (в ултравиолета) | Снимка: NASA / MAVEN / University of Colorado

От снимката по-горе се вижда, че високата атмосфера на Марс е крайно нееднородна, което създава неправилни ветрове. Това влияе на сезонните колебания, като за изследването им MAVEN е следял наличието на озон в атмосферата. Съединението се разрушава от водните пари, така че то се натрупва в по-студените райони. Благодарение на това учените разбират, че ветровете потискат разпространението на водни пари, правейки озона наличен и през пролетта.

Във видеото пък можете да видите как облаците се формират над високите марсиански планини. Озонът в атмосферата пък свети в розово откъм южния полюс на Марс.