Ровърът Curiosity работи на повърхността на Марс вече почти пет години. Беше само въпрос на време NASA да успеят да го видят от орбита и това стана благодарение на камерите с висока резолюция на борда на Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

Снимката по-долу е направена от лабораторията Jet Propulsion Laboratory на NASA на 5 юни тази година и точно в центъра ѝ може да се види Curiosity. Ровърът е с размерите на малък автомобил и тук не можем да видим кой знае какви детайли, но синята точица е точно той.

Снимка: NASA / JPL-Caltech / University of Arizona

За изображението е използван инструментът High-Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) на борда на MRO, който се използва за панорамни снимки на марсианската повърхност. В случая контрастът на снимката е променен до известна степен, за да може Curiosity да се отличи на фона на скалите.

Към момента Curiosity се намира на планината Шарп (Aeolis Mons), където изследва пясъчните дюни. Целта на мисията е да ни помогне да разберем по-добре географията на планетата, като Любопитко търси и следи от евентуален микроскопичен живот. На 6 август ровърът ще отпразнува 5 години от своето кацане на повърхността на Марс.