Новата услуга Lift не ограничава вашите километри

Lyft влиза и в колите под наем. Компанията за риболов обяви, че стартира услуга за отдаване коли под наем. Тя ще бъде на разположение в основното им приложение за смартфони. Ще работи почти като традиционните компании за наемане на автомобили, започвайки от района на залива Сан Франциско и Лос Анджелис, Калифорния. Компанията ще участва в покриване на разходите за превоз на Lyft до и от пунктовете за наемане и освобождаване.

Lyft има за цел да развие иновативната услуга извън определените ограничения за пробег в километри. Идеята е, по този начин да спечели допълнителни наемателите отделно от настоящите. Приложението ще позволява на хора на възраст до 22 години да наемат превозно средство, при условие че имат валидна шофьорска книжка. Няма ограничения за пробег и Lyft казва, че ще таксува само разхода за гориво.

Наемателите няма да имат грижата за резервоарите на колите, преди да ги освободят. Компанията ще се погрижи за тяхното зареждане. Автомобилите могат да се наемат от един ден до две седмици.

Пробив на установения пазар

Дали ще пробие при установените цени и ограничения? При пускането си Lyft ще предоставя Volkswagen Passat седан и Volkswagen Atlas SUV на разположение под наем в Сан Франциско. Mazda 3 седан и Mazda CX-5 SUV ще бъдат стартиращите автомобили в Лос Анджелис. Компанията също така агресивно сваля цените на наемите, като Passat в Сан Франциско се предлага за едва $ 35 на ден (ценообразуването може да се промени в зависимост от колата, която ще наемете).

Не е ясно коя конкретна версия на производство на автомобилите ще се използва. Компанията твърди, че всяка от колите ще разполага с Apple CarPlay и Android Auto. Постепенно ще се въвеждат и хибридни опции. Lyft казва, че ще заплаща въглеродни компенсации за всеки километър изминат от наемателите.

Ще се предлагат и три различни типа застрахователно покритие за наемите по избор на клиента. Съществуват опции за покриване на телесни наранявания и лична собственост, както и такива които покриват щетите на автомобила. Ако ви се наложи да шофирате извън пределите на нашата страна, може да си изберете опция за допълнителна отговорност, която осигурява до 1 милион долара покритие срещу предявени претенции от трети страни.

Ограничено действие на приложението

Както Uber, така и Lyft са наемали и давали коли под наем на шофьори чрез своите платформи в миналото. Но това е най-мащабният опит на двете компании да завземат част от пазара на коли под наем. Там доминират само няколко играчи, които вече се борят да не изгубят обичайните си клиенти. Това на първо място са хора от компании, които често пътуват.