На риба в Родопите

Родопите са планина, която е изпълнена с много красота, история и спомени за далечното и величавото, за смелостта и самоотвержеността, но тя и е прекрасно място за отдих далеч от шума на града и забързаното ежедневие. В Родопите има места, далеч от очите и близо до девствената природа, в която да отворите палатката или спрете кемпера и да се наслаждавате на заобикалящото Ви, а едновременно с това предлага и множество възможности за спорт и активности. Една такава е именно риболовът. В Родопите има не малко язовири, които са пълни с изобилие от риба, което я прави предпочитано място за рибарите. Какво по-хубаво от това: тишината на гората, спокойствието на водата и рибата, която сами да уловите и приготвите вкусна вечеря за себе си и семейството си. Истински воден рай.

За пъстърва на язовир Доспат

Язовир Доспат е един от най-големите по площ и обем у нас, разположен на 1200 метра надморска височина. Обграден е от градовете Сърница и Доспат, а водите му изобилстват от риба. Един от най-честите улови е този на пъстърва. Тя е личеперка от семейство Пъстървови и се нарича постна риба, защото плува бързо, неуморно и не съдържа почти никакви мазнини.

Пъстърва на язовир Доспат може да уловите целогодишно, като единствено според сезона, избирате съответния метод:

  • през зимата- на дупка, като за този метод най-вече се изисква да имате търпение.
  • а през топлите месеци на плувка, на влачене и на бомбарда. Всеки един от методите дава резултат и гарантира улов на пъстърва.

Подходяща захранка са червеи, кус кус, примесен с кръв или друг вид изкуствена захранка. Задължително мястото се подхранва с прашка, за да се разнесе и привлекат рибите.

За шаран на язовир Доспат

Язовир Доспат е богат и на шаран, редом с пъстървата, която се намира целогодишно. Шаранът намира дом там, като периодично водите се захранват с от 1000 до 3000 броя шарана.

Той е една от трофейните риби, която е активна през топлите месеци, а през зимата спи дълбок сън, скрила се в тинята.

Най-предпочитаните методи за улов на шаран са:

  • тролинг или влачене като се използва лодка с до 4 метра дължина
  • на дъно, за да достигне стръвта до самото дъно, където обитава шаранът
  • на плувка или най-разпространения метод, при който се гарантира улов на всеки един вид риба, с разлика в пръчката и макарата.

Подходяща стръв за шаран са хляб или примесени хлебни трохи, каша, тесто и сладка царевица.

Щаран може да намерите и на язовир Батак, който се захранва с около 3000 броя на година.

За бяла риба на язовир Батак

Язовир Батак е шестият по-големина язовир в България. Той се намира на 1107 метра надморска височина. В него може да уловите бяла риба, сом и костур. Като ежегодно водите му се захранват с над 4000 броя сом и бяла риба, а плътността на костура се поддържа по естествен начин и не намалява.

Бялата риба е хищна сладководна риба. Тя обича да обитава дъното и рядко излиза на повърхността. Обича да се движи през нощта, но може да я уловите и на повърхността рано сутрин. Тогава тя търси храна.

Най-подходящият период е август-септември.

Методите, които може да използвате за улов са:

  • на плувка като тя не трябва да оказва съпротивление, затова е добре да бъде подвижна.
  • На дъно също може да постигнете желаните резултати, но трябва да поставите олово, звънчето се сваля до долу и чакате.
  • тролинг или влачене като използвате лодка и влизате навътре в язовира. Но се постарайте в близост да имате някакъв дънер, част от дърво, която да помогне при изваждането на рибата. Не допускайте тя да избяга и да се скрие навътре в убежището си.

Най-подходяща стръв за бялата риба е живата: например малки уклейчета, червеноперки и други малки риби до 10 см. Може да се ползват и червеи- земни и торни, но само през ранната пролет. За улов на бяла риба се продават и изкуствени примамки в различни цветове според дълбочината, на която ще я ловите.

Забранен период за риболов в Родопите

Язовирите, които са в Родопите, гъмжат от риба. Има и забранени периоди, в които не се допуска риболова, а именно:

  • ако се намират до 500 метра надморска височина, то забраната е от 15 април до 31 май
  • ако се намират от 500 метра до 1500 метра надморска височина, забраната е от 1-ви май до 15-ти юни.

Причината за налагане на тези забрани във водните обекти е заради периода на размножаване на рибите.

Нарушението на тези правила, води до глоба, в размер от 1500 лв до 3000 лв за физически лица и от 2000 лв до 4000 лв за юридически лица и еднолични търговци.