Основателят на Mail.ru Дмитрий Гришин
Основателят на Mail.ru Дмитрий Гришин
Основателят на Mail.ru Дмитрий Гришин

Вероятно не сте чували за Mail.ru, най-голямата услуга за имейл в Русия. Но това съвсем скоро може да се промени, защото руският гигант иска да спечели сърцата (и кутиите за имейл) на глобалните интернет потребители, започвайки от САЩ.

Дмитрий Гришин, основателят на Mail.ru, възнамерява да направи една от най-големите уеб компании в света дори по-голяма. Този вторник, Mail.ru представи My.com — колекция от нови мобилни приложения за чат, имейл и забавление, с която се надява да открадне пазарен дял от американските гиганти като Google и Yahoo!.

[cquote]Изкуството на войната в интернет означава да се учиш от най-добрите?[/cquote]

myChat, myMail, myGames и myCamera имат амбициозната задача да привлекат настоящи потребители на Gmail, Yahoo! Mail и дори фенове на Instagram. „Пазарът в Северна Америка е наистина предизвикателно място, където можеш да научиш много,“ споделя Гришин пред списание Forbes. „Смятаме, че да пуснеш продукт на американския пазар ще ни направи по-силни в Русия, защото ще научим много, борейки се с най-добрите в света.“

myMail
myMail

Имейл клиентът myMail е мобилно приложение с красив и изчистен интерфейс, благодарение на което можете да следите всичките си имейл профили на едно място. То предлага известия в реално време, потребителски снимки и автоматичен нощен режим, който спира нотификациите всяка вечер. Неговото братче myChat предлага безплатни аудио и видео разговори, както Viber и Tango.

Mail.ru ще плава в непознати води в морето от мобилни приложения. Компанията, оценена на 8.2 милиарда щатски долара, е добре позната в Русия със своя сходен на АБВ.бг портал, който комбинира имейл услуга, търсачка и новини на едно място. Но Mail.ru няма почти никакъв опит в създаването на мобилни приложения и игри и тепърва ще видим способността му да се справи с тънкостите на iOS и Android.