Музей на бъдещето в Дубай

Отворилият врати през 2022 г. Музей на бъдещето в Дубай (Museum of the future, MOTF) проучва развитието на човечеството през следващите векове, през призмата на технологиите и науката. Иновативната сграда е дело на архитекта Шон Кила и е призната за един от най-красивите 14 музеи в света от Нешънъл Джиографик. Стремежът на твореца е бил да въплъти в постройката визията на Дубай за бъдещето.

Сградата е логично въплъщение на тенденциите от последните години. Науката и иновациите се превръщат във все по-интегрална част от битието. Днес дори малко устройство като телефона, позволява на човек да има в себе си освен телефон, будилник, видео и аудио плейър, четец за книги, фотоапарат, портфейл с банкови карти и карти за намаления, съхранител на резервации и дори бордни карти а самолет – всичко на няколко клика разстояние. Бъдещето превзе и местата за забавление като Betano казино, които засилват все повече онлайн присъствието си за сметка на физическото позициониране. Реално, 21-ви век е тук и Музеят на бъдещето ви дава възможност да надникнете още по-напред.

Освен във впечатляваща футуристична форма, фасадата на сградата от метал и стъкло е покрита с арабска калиграфия, която представлява и иновативно оригинално решение за прозорци на сградата. Изписаният текст е поезия от владетеля на Дубай – Н.В. Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ. Какво гласят думите ли? Преводът им е: „Бъдещето принадлежи на тези, които могат да си го представят, проектират и изпълнят. Това не е нещо, което чакаш, а по-скоро създаваш„. Предвид огромните инвестиции в иновации на Емирствата, думите няма как да са по-верни и изпълнени със смисъл.

Вътрешността на музея е не по-малко впечатляваща. Представени са разнообразни експозиции, потапящ театър, тематични атракции свързани с какво ли не – от изкуствен интелект до разширена виртуална реалност, които канят посетителите на това изумително място да надникнат в бъдещето. Всеки етаж е сякаш филмов декор със своя тема и гид-разказвач на истории за космически пътувания, измененията на климата, здравето, духовността.

Създателите на Музея на бъдещето са помислили и за децата, като за тях има специални интерактивни зони. Тук е и централата на инициативата на ОАЕ „Великите арабски умове“, която цели откритието и представянето на 1000 арабски таланта и различни области на науката, иновациите, изкуствата. Пълната обиколка на всички седем нива на музея отнема между 2 и 3 часа. Може би логичният въпрос за финал е: Как ще ги стигнем дубайците?

Сред другите, отличени като най-впечатляващи от географското дружество музеи, са Музеят на астрономията в Шанхай, ZEITZ MOCAA в Кейп Таун, Южна Африка, Музеят на Виктория и Албърт V&A Dundee Museum в Шотландия, Гугенхайм в Билбао, Испания и други. Едно е сигурно, независимо дали сте фенове на музеите или не, тези си струва да бъдат видени и нямат нищо общо с прашасал фонд в стара сграда, неподнодявана от години, където отегчени служители посрещат поредните гости с лека досада. Отидете и вижте, заслужава си.