firefox_blocked

С нарастването на сериозните уязвимости в сигурността на Adobe Flash, Mozilla реши да изключи по подразбиране приставката във Firefox. Мярката е временна и тя ще бъде премахната след поправянето на някои проблеми от страна на Adobe.

След разкриването на документите от Hacking Team бяха установени две много сериозни уязвимости в технологията – те позволяват отдалеченото изпълнение на код. Това означава, че престъпници могат да използват Flash, за да проникнат в чужд компютър или да инфектират потребителите със злонамерен софтуер.

Вече минаха няколко дни от мащабната атака и изтеклите данни за уязвимости са добре документирани и обработени в арсенала на престъпниците. Те вече активно използват слабите места за взлом в компютърни системи, като големите компании все още не са пуснали публични кръпки, които да поправят проблемите в сигурността. Такъв е и случаят с Adobe Flash. От Mozilla коментират, че всички версии на технологията вече са изключени по подразбиране. Тази мярка ще продължи, докато Adobe не обнови Flash, така че той да стане сигурен за ползване.

Събитието бе повод експертите по сигурност още веднъж да изразят своето становище за прекратяването на масовото ползване на Flash и преминаване към по-добри и сигурни технологии. Главният директор на технологии на Facebook Алекс Стамос изрази своята публична позиция, че е време браузърите да спрат изцяло да ползват технологията на Adobe.
Припомняме, че при миграцията към HTML5 в уеб дизайна, една от основните причини бе именно премахването на зависимостта от Adobe Flash.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS