Партньорите на Microsoft ще започнат да продават нова линия от очила за виртуална реалност, който ще се възползват от VR и холографските възможности на Windows 10. На днешното събитие Microsoft съобщиха, че един чифт ще бъде с начална цена 299 долара и ще включва вътрешно-външни сензори за проследяване, благодарение на които няма да има нужда от камери или лазерни системи, каквито Oculus Rift и HTC Vive притежават в момента. Като партньори по проекта бяха обявени HP, Dell, Lenovo, Asus и Acer.

Въпреки че очилата бяха обявени днес в късния следобед, знаем много малко за тях. Въпросната система за проследяване обаче звучи много подобна на прототипа на Oculus – Santa Cruz. Докато обаче очилата на Oculus нямат нужда от външни тракери, тези които видяхме на сцената днес изглежда имат кабел.

Всички изброени партньори на Microsoft вече работят във VR сферата по някакъв начин. Acer в колаборация със Starbreeze проектират StarVR очила, а Asus показаха своите очила с кожени каишки наскоро по време на Computex. Lenovo също работят по проект за мобилна виртуална реалност. HP и Dell нямат свои очила, но пък и двете компании произведоха „backpack“ (подобни на чанта) VR PC-та. Нито една от гореспоменатите компании обаче не е водеща по продажби на VR очила. Интересно е защо Oculus не участва никъде в новия проект на Microsoft. Все пак двете компании работеха заедно преди.

Вие какво мислите за тази идея на Microsoft? Дали проектът им ще се увенчае с успеха, на който се надява американската компания? Очевидно трябва да почакаме, за да разберем отговора на този въпрос.