Очаква се по време на планираното за по-късно днес събитие Microsoft да представят нов хардуерен продукт — лаптоп с облачно-базирана операционна система. Тази джаджа обаче изтече в интернет само часове преди официалната си премиера в 16:30h днес.

Както можете да видите от снимките по-долу, лаптопът, наричан Surface Laptop, ще бъде изключително тънък и портативен. Според информацията очакваме той да дойде с 13.5-инчов дисплей, USB порт, стандартен 3.5-милиметров аудио жак и един DisplayPort. Вижда се и наличието на четец за карти памет.

Снимките изтекоха благодарение на Twitter потребителя @h0x0d, който и друг път е споделял информация за бъдещи Microsoft продукти.

microsoft-surface-laptop-windows-10-s-leak-1

Според Еван Блас (@evleaks) пък, лаптопът ще работи с cloud-базираната версия на Windows 10, чието име би трябвало да е Windows 10 S. При нея ще могат да бъдат инсталирани само приложения от Windows Store. Windows 10 S реално се явява пряк конкурент на Chrome OS и евтините Chromebook лаптопи от Google и техните партньори. През последните години Chrome OS бива все по-широко разпространена за използване от ученици, така че е логично машината от Microsoft да е насочена към същия пазар.

microsoft-surface-laptop-windows-10-s-leak-2

Както споменахме, Microsoft Surface Laptop е изключително тънък — само 14,47 милиметра в задната част и 9.9 милиметра в предната. Освен това устройството притежава PixelSense технологията за дисплеи на Microsoft, клавиатура от алкантара (като при Surface Pro 4) и тежи само 1,25 килограма. Резолюцията на дисплея пък е с 3,4 милиона пиксела.

Очакваме повече за Microsoft Surface Laptop по-късно днес. До тогава имаме само това и свободата да гадаем.

microsoft-surface-laptop-windows-10-s-leak-4