Снимка: Jim'll Paint It

Ерата на MS Paint приключи. Цялото интернет пространство бе в траур вчера, след като Microsoft официално обявиха, че спират поддръжката и активната разработка на класическото приложение за рисуване. Така след 32 години, Paint ще остане в сърцата ни заедно с други спрени от поддръжка продукти на Microsoft.

Компанията ще спре поддръжката на Paint със следващия ъпдейт за Windows 10 — Fall Creators Update през есента.

Microsoft насърчават потребителите да използват новото приложение Paint 3D, но както можете да се досетите, неговите функционалности са доста по-различни. След спирането на поддръжката, се очаква в близко бъдеще Microsoft също така да премахнах MS Paint от Windows 10 изцяло.

Не всичко обаче е загубено. След като маса интернет потребители започнаха да се оплакват, от Microsoft решиха, че е редно да уточнят какво имат предвид. Меган Сондърс (Megan Saunders,), генерален мениджър 3D за Microsoft сподели:

„Днес видяхме невероятни излияния на подкрепа и носталгия около MS Paint. MS Paint е тук, за да остане — скоро [приложението] ще има нов дом в Windows Store, където ще бъде достъпен безплатно.“

И така, ето го и отговора — приложението ще спре да бъде активно разработвано от тази есен. Малко по-натам Microsoft ще го премахнат и от Windows 10, в полза на Paint 3D. За всички, които искат да продължат да ползват опростената класическа програмка, тя ще бъде налична безплатно в Windows Store.

Определено блогърът Jim’ll Paint It, който използва MS Paint, за да илюстрира забавни заявки на своите последователи в социалните мрежи, също не изглежда притеснен. Още преди Microsoft да уточнят, че Paint все пак ще продължи да е наличен, той сподели:

„Въпреки че това е един тъжен ден за феновете на Paint навсякъде, бъдете уверени, че Jim’ll Paint It ще продължи както обикновено. От дълго време използвам версията на [приложението] под [Windows] XP на виртуална машина и ще продължа да го правя докато технологията съществува.“