Microsoft все още прави Nokia телефони. В изненадващо съобщение тази сутрин, софтуерният гигант разкри най-новия си Nokia 216. Въпреки плана да продаде телефонния си бизнес на FIH Mobile за $350 милиона по-рано тази година, очевидно Microsoft все още пуска нови модели на Nokia. Новият Nokia 216 е един от най-базовите модели, който Microsoft произвежда. Ще бъде достъпен в Индия другия месец за около 37 долара. Телефонът е с 2.4-инчов QVGA дисплей, 0.3-мегапикселова задна и предна камера. И е със Series 30 ОС, с Opera мини браузър. 216 има дори аудио жак!

Лесно е да се разбере, защо Microsoft продължава да създава обикновени телефони, а не само смартфони. Компанията все още продава милиони от тях всеки месец. За сметка на това обаче, има слухове, че компанията иска да унищожи своята Lumia серия, като това най-вероятно ще се случи в края на тази година.

Има слухове, че Microsoft възнамерява да пусне Surface телефон догодина. Междувременно Lumia и Windows Phone не успяват да печелят очакваните доходи за компанията. Единственото, което прави компанията покрай тези телефони е да губи. Не само пари, но и работни лица. Явно идеята да премахнат Lumia не е никак лоша.