По-рано Kaspersky подадоха антитръстова жалба в Европейската комисия, насочена към Microsoft и по-конкретно, към практиката им да изключват антивирусен софтуер на разработчици от трети страни под Windows 10. Вчера Microsoft публикуваха официален блог пост, в който се опитват да оправдаят действията си под предлог, че се грижат за сигурността на потребителите.

Обвинението в антитръстови действия от страна на Kaspersky идва от това, че антивирусният софтуер на компанията (а и приложенията на други разработчици) е бил автоматично изключен при ъпдейт на Windows 10 към Creators Update.

Microsoft обясняват действията си като наложителни такива — Windows 10 изкарва автоматично съобщение, че антивирусните програми трябва да се ъпдейтнат, тъй като не са съвместими със софтуера на операционната система след Creators Update. Тъй като обаче нова версия на Kaspersky и други антивируси все още не съществува, Windows 10 изключва тези апликации напълно и включва вградената Windows Defender.

Microsoft не смятат, че в случая са виновни, тъй като те се опитват да предпазят потребителите си от зловреден софтуер. В изявлението им се казва, че макар повечето компютри да са били съвместими с антивирусния софтуер след ъпдейт, има малък процент, които не са могли да работят с антивирусни програми на трети страни и за това те са били изключени. Kaspersky пък се оплакват от липсата на възможност за по-дълго тестване на Creators Update, така че програмите им да са съвместими и да работят още от деня на ъпдейта.

Оттук нататък всичко зависи единствено от Европейската комисия, в чийто ръце Kaspersky са оставили решението дали жалбата да стигне до съд. Microsoft пък твърдят, че активно си колаборират с над 80 компании за разработка на антивирусен софтуер и подкрепят свободата потребителите сами да избират дали да ползват вграденото приложение Windows Defender, или такова от друг разработчик.