windows 10

Microsoft вече обяви, че Windows 10 ще бъде пуснат на 29 юли, като потребителите с Windows 7 и 8.1 ще получат известие за безплатния ъпгрейд. През последните седмици компанията подчертава различните нови функции в предстоящата операционна система, но не ракрива кой знае колко, когато става дума за ограниченията, включително и ъпдейтите, които ще бъдат автоматични за потребителите с Windows 10 Home.

С Windows 10 ще дойдат три загуби по отношение на софтуера. Повечето от тях ще засегнат малка част от позлвателите на операционната система, но ъпгрейдът означава, че ще се сбогуваме с Windows Media Center, играта на карти Hearts и Windows 7 Gadgets за десктопа, които включват часовник, калкулатор и т.н.

Използващите флопи фискове ще трябва да инсталират нови драйвери, а Microsoft също така предупреждава, че гледането на DVD-та ще изисква отделен софтуер за възпроизвеждане на видео файлове. Габриел Аул, мениджърът на Microsoft, заяви в Twitter, че DVD опция за Windows 10 ще бъде пусната „по-късно тази година“, но първите инсталирали новата верия винаги могат да си изтеглят VLC.

Ще има ограничение и за едни от най-хубавите функции в Windows 10. При пускането асистентът Cortana ще бъде наличен само в САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Италия, Германия и Испания, докато Windows Hello, който поддържа различни биометрични данни като пароли, ще се нуждае от инфрачервена камера за разпознаване на лицето или скенер за пръстови отпечатъци. Стрийминг приложенията Xbox Music и Xbox Video ще бъдат ограничени от лицензи на база региони.

Най-неприятното е може би начинът, по който ще се случват ъпдейтите за Windows 10. Въпреки че тези с Pro и Enterprise версиите ще могат да ги отложат, използващите Windows Home няма да могат да се радват на тази опция. Актуалзиациите при тях ще се теглят и инсталират автоматично, веднага щом бъдат пуснати.

Microsoft описа подробно и системните изисквания за Windows 10. Компютрите и таблетите трабва да са поне с процесор с тактова честота 1GHz, 1GB RAM, 16GB вградена памет и резолюция 1,024 x 600 пиксела. Може да разгледате и пълния списък с характеристики на Microsoft.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS