Октомврийското събитие на Microsoft наближава с пълна сила — утре се очаква да разберем какво компанията ни готви в последно време. Ето защо, трябва да направим един кратък предварителен разбор на нещата, които очакваме да бъдат представени. Е, ето ги…

All-in-one Surface компютър

Марката Surface до сега е представяна само от таблети и лаптопи, но ето че нещата изглежда ще се променят. Според различни подадени патенти и изтекла в интернет информация, Microsoft ще отдели голямо внимание утре на многофункционално устройство от desktop тип с размер на екрана 24 или 27 инча. Изглежда то ще се конкурира с iMac машините на Apple и ще интегрира в себе си различни системи и софтуер.

На първо място, новият компютър ще бъде с тъчскрийн възможности и ще може да ляга на бюрото ви, така че да работите върху него със стилус. Освен това ще имате на разположение специални мишка и клавиатура.

Ако всичко това е вярно, този Surface компютър би трябвало да има и удобен за работата софтуер. Ето къде идват и новите ъпдейти по Windows 10, които също ще бъдат в центъра на събитието.

surface-desktop-patentWindows 10 ъпдейти

Догодина очакваме два нови големи ъпдейта по операционната система на Microsoft, като не е изключено утре те да ни бъдат показани за първи път. Двете основни неща в случая са възможността за пълен контрол над жестовете, които изпълнявате с тракпада на вашия лаптоп. MacBook устройствата на Apple могат това отдавна, така че е хубаво, виждаме как Windows най-накрая също ще позволи това.

Още — може би много от вас ползват приложението F.lux за намаляне на синята светлина, идваща от вашия монитор. Е, Microsoft работят по вградена такава възможност при Windows 10, така че да не се налага да инсталирате нищо допълнително. Освен това очакваме и система, наречена HomeHub, с която потребителите да могат да контролират умните устройства в дома си директро през Windows 10.

3D и дизайн

Част от слуховете са технологии за рисуване и дизайн. Точно за това би трябвало утре Microsoft за първи път да ни покажат новото Paint приложение. То най-вероятно ще се казва Paint 3D и е изцяло променено, така че да можете да рисувате тримерни обекти. Дали това ще става просто така на новия Surface компютър, или ще са нужни HoloLens очила, още не е ясно. Въпросът е обаче, че на това ново приложение рисуването ще може да става както чрез тъч жестове, така и със стилус.

microsoft-windows-paint-3dОсвен това, в 3D сферата Microsoft би трябвало да ни представят изцяло нова екосистема от тримерни приложения, между които Skype и дори PowerPoint.

Xbox и HoloLens

Разбира се, конзолата и очилата за аугментирана реалност на Microsoft няма да бъдат пренебрегнати. Според слуховете, ще чуем нещо ново за междуплатформения мултиплеър гейминг с Xbox One и Windows 10 машини, но това не е основното.

Тъй като скоро компанията пусна поръчки за HoloLens, очакваме най-накрая да разберем как други производители ще могат да се включат в разработката на хедсета и какво ново ще можем да правим с него. Предполага се, че ще разберем повече за възможността да включваме HoloLens директно в Windows 10 компютър и по този начин да боравим със операционната система на виртуално ниво, което звучи много интересно.

Всички знаем за новата конзола на Microsoft с кодовото име Scorpio. Тя обаче не би трябвало да излезе наяве преди поне началото на 2017 година, така че задръжте още малко.

Конкурент на Amazon Echo

Точно така — Microsoft готвят домашен гласов асистент от типа Amazon Echo и Google Home. Те не са единствени, разбира се — слуховете сочат, че и Apple работят по нещо такова. Интересното е, че конкуренцията вече става голяма и тези гиганти ще трябва да се постараят доста, за да придърпат потребители към своя продукт.

Конкретно с Amazon Echo работата е, че разработчици са интегрирали множество приложения и услуги, така че това е един силен конкурент. За Google Home е още рано да говорим, но и за това ще дойде време. Какво точно ще представлява Microsoft асистентът, освен това че ще работи с Cortana, не знаем.

Друго?

Това са основните неща, които очакваме на събитието утре. Ако има още нещо, то информацията за него не е изтекла. Не очаквайте обаче да видите нов Surface таблет (серията ще бъде обновена догодина) или пък Surface телефон. Изобщо не е ясно къде стоят Microsoft с телефоните в момента, а пък фитнес гривните им наскоро бяха спрени от производство, така че и там няма да има новости.

Е, това е. Събитието на Microsoft ще започне утре, в точно 17:00 часа българско време. Кое е нещото, което най-много нямате търпение да видите? Споделете с нас в коментарите.