windows-store-100023475-gallery

Ако някога сте използвали екосистемата на Windows Store ще забележите, че голяма част от предлаганите приложения и програми всъщност са фалшиви – съществуват немалко програми, които имитират известен софтуер и го предлагат с реклами или срещу заплащане. Дълго време критиката срещу технологичния гигант бе, че те не поддържат адекватно своето хранилище за софтуер.

Проблемът с този софтуер възниква не само заради заблудените потребители, но и заради възможността злонамерен софтуер да се прокрадне в Windows Store. В опит да се справят със ситуацията Microsoft решиха да въведат промени в основните изисквания за въвеждане на програма в тяхната екосистема. Промените включват следните няколко компонента:

Именуване – името на програмата трябва ясно да изразява функционалността ѝ.
Категоризация – Програмата трябва да бъде категоризирана спрямо нейната цел и функция.
Икони – трябва да се използва уникална икона за представяне, така че да не се бърка с друга програма.

В опит да отговорят на недоволството на потребителите, Microsoft са сформирали екип, който ще започне да прочиства фалшивите програми. Вече са набелязани 1500 приложения, които ще бъдат премахнати от екосистемата. Ако потребителят е платил за вече безплатна програма, подлъгвайки се по тези фалшиви програми, тогава той може да съобщи за това и Microsoft ще възстановят сумата.