mapsme

Популярната в Русия и много азиатски държави интернет компания Mail.ru започва своята офанзива срещу популярни услуги за карти като Google Maps и Nokia Here. Това се случи след тяхното решение за закупуването на сайта Maps.me. Това всъщност е услуга, която агрегира карти от OpenStreetMap. OSM стана много популярна сред потребителите, когато все още Google Maps не беше достатъчно развита платформа, поради възможността за преглед на популярните улици и адреси.

ВИЖ ОЩЕ: Стив Джобс не позволявал на децата си да използват смарт технологии

Недостатък при ползването на тези карти е, че те се поддържат предимно от доброволци и някои места не са много точно индексирани. Това вече започва да се променя, поради постоянното подновяване на картите в системата. Maps.me е един от успешните опити на създаване на удобна функционалност за навигирането на тези карти. Както своите конкуренти, услугата позволява пълен офлайн достъп след предварително изтегляне. Очаква се Mail.ru да добавят още възможности, както и да интегрират новата си придобивка към останалите си услуги.

Налични са мобилни приложения за платформите Android, iOS и Blackberry. Конкуренцията става доста ожесточена, след като наблюдаваме масово ползване на няколко основни услуги. Nokia започна да предлага своето HERE приложение и за Android, като версия за iOS се очаква до края на годината. Google Maps и Bing са другите основни конкуренти, но до този момент нямаше популярна услуга, която да използва картите от OpenStreetMap. Ако повече хора започнат да използват Maps.me, тогава ще се увеличат свободните карти, създадени от потребителите. Възможно е също Mail.ru да финансират допълването на тези карти, което би било плюс за разпространението на свободни данни от този тип в интернет.