Явно партньорството между Microsoft и Lenovo не е само за борба с пиратството в Китай. Има и още нещо – на конференцията WinHEC в Шънджън днес, двете компании обявиха, че това лято ще видим и първия Lenovo смартфон с операционна система Windows.

Виж още: Windows 10 излиза това лято

Не беше разкрита информация дали въпросното устройство ще бъде с най-новата версия Windows 10, която ще се използва на телефони, таблети и компютри, или пък ще разчита на Windows Phone. Каква би била причината Lenovo да заложи на по-старата мобилна операционна система, не се знае. Няма логика, но все пак надписът на слайда от тази снимка в Twitter по-долу показва, че компанията най-вероятно ще заложи именно на това.

Въпреки всичко, телефонът ще бъде пуснат в продажба това лято от China Mobile. Изглежда, че през това време Microsoft ще търси още компании за Windows 10, тъй като обяви като партньор и друг китайски производител – Xiaomi. Специално избрани ползватели на Xiaomi Mi 4 ще могат да тестват предварителна версия на Windows 10 на устройствата си. Това е странно и едва ли Xiaomi ще започне (веднага) да произвежда Windows устройства, тъй като компанията е заложила много сериозно на силно модифицирания си Android софтуер и многото вградени в него допълнителни приложения. Според източници пък, ако Windows 10 за смартфони поне малко наподобява Windows Phone, то не би трябвало Xiaomi изобщо да се замисля за телефони с Microsoft операционната система.