След като миналата година Google обявиха, че на пазара ще видим автономни очила за виртуална реалност, разчитащи на платформата Daydream, ето че Lenovo представиха първото такова устройство. Това е Lenovo Mirage Solo — джаджа, която не се нуждае от смартфон, за да работи.

Mirage Solo бе официално представен, но не бе обявена точна дата за неговия дебют на пазара. Вместо това стана въпрос, че можем да очакваме устройството през второто тримесечие на 2018 г., като цената ще е под 400 долара. VR очилата ще могат да се закупят и с Mirage VR стрийминг камера, която от своя страна ще струва под 300 долара.

Устройството от Lenovo представлява точно това, което си мислите — Daydream хедсет, но без смартфон. Спецификациите му включват 5.5-инчов LCD дисплей с резолюция 1280 x 1440 за всяко око, 4GB RAM, 64GB вградена памет и слот за microSD карта. Процесорът е Qualcomm Snapdragon 835.

За да може Mirage Solo да се ориентира в пространството, очилата са оборудвани с външни камери, които разчитат на вече спряната от поддръжка и разработка технология Tango. Това позволява потребителят да се движи в рамките на до 1,5 метра от първоначалното си положение във всички посоки.

Интересно ще е да видим как Lenovo Mirage Solo и предстоящите други хедсети с платформата Daydream ще се справят на пазара, особено след конкуренти като Samsung Odyssey и предстоящия Oculus Go.