Lenovo

На хоризонта се задава нова мащабна сделка в технологичния свят – китайският гигант Lenovo иска да закупи BlackBerry. Според запознати източници Lenovo може да се опита да придобие емблематичния канадски бранд още тази седмица, като китайците са готови да предложат по 15 долара на акция, с възможност да се достигне и до 18.

ВИЖ ОЩЕ: Какво е да живеем в космическа къща, и то в България

Не е тайна, че в последните години положението на BlackBerry никак не е розово, въпреки всички опити на канадците да се задържат на повърхността. Още през 2013-та Lenovo публично изрази интерес към тях като „една от многобройните опции“ за разширяване на бизнеса си. Твърди се, че тогава правителството на Канада е блокирало възможността за подобна сделка заради притеснения за националната сигурност.

Дали сега положението би могло да е по-различно предстои да видим, но очевидно Lenovo се намира в агресивен период на разрастване и има възможност да предложи условия, на които компания с финансови затруднения трудно да устои. Засега и Lenovo, и BlackBerry отказват да коментират новината, но слуховете доведоха до скок на акциите на BlackBerry.

Ако действително станем свидетели на такава сделка, то тя ще е поредният удар за Lenovo. Знаете, че се очаква в близко бъдеще китайците да приключат закупуването на Motorola, а само преди броени дни официално обявиха, че се подготвят да пуснат нов бранд мобилни телефони на пазара, който директно да се конкурира с голeмия съперник на родния им пазар Xiaomi.