кростренажори

Неслучайно наричат кростренажора царят на фитнес уредите. Когато тренираме с него, натоварваме равномерно всички мускули, което напълно покрива нуждата от тренировки с други уреди. В същото време е много подходящ и за домашно ползване, тъй като не заема място повече, отколкото един велоергометър, например.

Ако все още не сте опитвали тренировка с кростренажор, трябва да знаете, че той много наподобява движенията при ски бягане. Употребата му ще ви донесе не само много удоволствие, но и е изключително полезна. Нека видим защо.

Този уред не щади нито една част от тялото и извайва еднакво добре както бедрата, така и седалището, коремните мускули, мускулите на гърба, раменете, гърдите – с две думи, упражнявате всичко едновременно. Ако искате да стегнете тялото си и да свалите излишните килограми, точно кростренажорът ще ви свърши най-добра работа, още повече, ако сте от хората, които все са заети и нямат време за тичане и посещение във фитнеса.

В същото време, ако страдате от болки в гърба, тренировките с кростенажор ще ви помогнат да се справите с проблема. Уредът изисква движение, което държи гърбът в изправено положение, което оказва благоприятен терапевтичен ефект.

Но не само гърбът е тази част от тялото, която ще се почувства по-добре от тренировките. Сърдечно-съдовата ви система също ще ви бъде безкрайно благодарна.

Редовните кардио упражнения ще помогнат за по-доброто кръвообращение, ще укрепят сърдечния мускул и ще намалят значително нивата на холестерол. Дишането ви ще се подобри и като цяло ще се почувствате възродени.

В натовареното ежедневие, няма нищо по-добро от физическото натоварване, което дава изключително добро въздействие психиката. Ако искате да се освободите от напрежението, кростренажорът ще ви бъде безценен помощник. Тренирайте редовно и бързо ще усетите разликата – процесът ще стимулира отделянето на хормони на щастието, вие ще се почувствате бодри, тонизирани и свежи.

Достатъчно е първоначално да започнете с кратки тренировки, като постепенно увеличавате времетраенето им.

Ето и как трябва да протече една примерна 30 минутна тренировка:

Инструкторите препоръчват да стартирате с бавно темпо, доближаващо се до ходене, като това следва да продължи около 10-ина минути. След което, в зависимост от формата ви, можете да увеличите темпото и да поддържате бързия ритъм още 15 минути. И накрая следва отново намаляване на темпото, което продължава 5 минути.