Снимка: iStockphoto
Снимка: iStockphoto
Снимка: iStockphoto

Виждаме ги всеки ден. Коментарите, които тържествено възхваляват всяка стъпка на правителството. Анонимните или едноименни потребители, които плюят по всяка новина, оспорваща статуквото на управляващите. Копи/пейстнати от сайт на сайт, понякога с бележка „да се пусне след коментар #19“, включена по невнимание в бързината да се изгради контраинтернетът на България. Запознайте се с троловете на БСП, за които виждаме все повече доказателства и чуваме все повече отричания.

„БСП са виждали тролове само на кино.“, коментира Антон Кутев пред bTV, запитан за разкритията на Бивол, че коментари по поръчка на социалистическата партия циркулират социалните мрежи, новиранските сайтове и социалните мрежи от около година. Но последната изтекла снимка в информационна агенция ПИК говори друго. Кадърът от семинар на младежката организация на БСП показва как Кутев говори до плакат с три инструкции към нейните членове — „Да станем приятели във FB“, „Да им харесаме страниците“, „Как да реагирам на провокации от наши хора“. Въпреки че не показва броя присъстващи, снимката показва как се провежда предполагаемо обучение по манипулиране на общественото мнение в интернет не от кой друг, а народен представител от 42-то народно събрание. Опорна точка, която поставя под въпрос практиките за връзки с обществеността в българската политика. Или липсата на такива за сметка на социалното инженерство, до което политиците в страната отдавна добягват за притъпяване на обществения отзвук от своите многобройни грешки.

Снимка: ПИК
Снимка: ПИК

В рамките на закона, в публикуването на коментари от фалшиви потребители няма нищо нередно. Управлението на репутацията на български политици в интернет е услуга, с която немалко фирми изкарват прехраната на своите служители. Тя включва създаването на потребителски профили във Facebook, Twitter, в новинарски сайтове и потребителски форуми, през които умело се погасяват още първите признаци на недоволство и напрежение от погрешните решения на даден политик, партия или компания. Но понякога дейност, която не е забранена по закон, може да има по-тежки последствия от такава, която носи наказателна отговорност.

Като последните непотвърдени разкрития около Илиана Йотова, евродепутат от БСП. По информация на Бивол, Йотова е поръчала на сътрудниците си (платени от Европейския парламент) да извършват мониторинг на общественото мнение онлайн. От настроенията около основните полотически партии в момента до новоизникнали и извънпарламентарни сили като България без цензура, Глас народен и Реформаторски блок. Но проследяването на нагласите не се ограничава дотук. В документа проличава, че основният фокус във Facebook са именно страници и групи, които са свързани с протеста срещу кабинета „Орешарски“ — „Протестна мрежа“, „ДАНСwithme“, „NOresharski“, включително сатиричната група „KLETA MAJKA BALGARIQ“, чиито потребители осмиват популярните политически фигури в страната. За какво се ползват резултатите от този мониторинг можем единствено да гадаем. Вероятно немалка част от събраната информация бива преобръщана на 180 градуса, за да се превърне в поредната опорна точка на управляващите.

[cquote]По профилната снимка те посрещат, по постовете те изпращат[/cquote]

Европа със сигурност ще бъде любопитна каква възвращаемост носи тази инвестиция, особено с последните изтекли документи около Антон Кутев, Илиана Йотова и пиар агенция Leadway. Особено когато част от съмнителните Facebook профили, изобличени от брюкселското издание EurActiv, започнаха да изчезват, само за да бъдат заменени с нови. Ако лековато приемате предложения за приятелство в социалната мрежа, със сигурност в списъка си от познати ще намерите поне един профил, създаден с единствената цел да манипулира общественото мнение. Разпознават се лесно, по профилната снимка с ниска резолюция (която само след едно търсене в интернет изскача като общо достояние в интернет, а не личен архив на роден потребител) и липсата на други постове, освен линкове към медии със спорна собственост и обективност, коментиращи с по няколко удивителни в заглавието актуалната политическа ситуация. Подобни профили разчитат на приятелство с няколко общи приятели, за да създадат илюзията за достоверност на човека зад компютъра, чията работа най-вероятно е да разпространява внимателно подготвена дезинформация из замърсените води на калното море, наречено български интернет.

Но дали БСП е изкусителна жертва на натрупаното политическото напрежение в страната? Мълчанието на останалите партии предполага красноречиво, че социалистите далеч не са единствените, които ползват подобни услуги. Всички добре си спомняме медийният чадър, който пазеше от обществени бури Бойко Борисов — само за да се стовари върху него, когато политиката на партията му стана неудобна на хората, които му го предоставяха. А хвалебствените коментари на твърде сходни фалшиви профили около новия феномен на родната политическа сцена, Николай Бареков, демонстрират мястото, предвидено за него след бъдещите избори от задкулисието на държавното управление. Както една световна мъдрост гласи: „Царят умря, да живее новят цар!“

Някой, някъде иска да откриете истината. Но не вашата, а неговата истина. Да я наречем „контраистината“. И единствените виновни за това сте вие, аз и останалите хора, които позволяваме това да се случва. Ако пък сте от тези, чието посещение има единствената цел да остави защитен коментар за едно от гореспоменатите събития… помислете кога „контраистината“ ще се стовари и върху вас; когато станете неудобни.

2 Коментари

Comments are closed.