Кецове и чанти от иновативната кожа вече са в процес на изработка

Нов start-up за биотехнологични материали, наречен Bolt Threads, създаде подобен на кожа материал, наречен Mylo. Той може да направи революция в пазара на фалшиви кожи и е готов да се превърне в хит.

Компанията сподели, че е готова да реализира материала в търговски мащаб. Това ще рече да се произвеждат до един милион квадратни фута годишно. Adidas и Lululemon вече са кандидати за изпробване на интересната кожа.

Усъвършенстваните продукти от изкуствена кожа биха могли да помогнат за облекчаване на тежестта от отглеждането на животни. Последното е силно замърсяващ и съмнително етичен процес. Иновацията няма да разчита на замърсители от пластмаса, както производството на много видове изкуствена кожа.

Да заменим конвенционалната кожа за една нощ

Няма как да се лъжем. Новият продукт няма да замени досегашните материали за изработка изведнъж. Производството на кожа е огромна индустрия. Тя реализира над 35 милиарда квадратни фута годишно. Отдавна се нуждаем от пробив в тази насока. Това ще се отрази на всеки аспект от живота ни, включително и проблемите с изменението на климата.

Футуристичният материал е направен от мицел. Това е подобна на гъбички бактериална колония, която може бързо да прерасне в масивна мрежа от нишки. Процесът е толкова е плодовит, че ако всички действащи ферми за гъби работят по метода на Mylo, това може да замени цялата използвана кожа на планетата.

Какви са предимствата?

От една страна, мицелът не гние като истинската кожа и не трябва да се запазва. От друга, емисиите на CO2, които ще се спестяват от производството на естествена кожа са поредният фактор, който накланя везните в полза на новия материал.

Равносметката

Отглеждането на една крава отнема от една до две години. Също така ви е необходимо да култивирате фуража, преди да отгледате кравата. И така, спестяването на този кръговрат и крайния продукт, от който имаме нужда ще ни отнеме само две седмици.

Това е футуристична и устойчива алтернатива на изключително често срещан, но замърсяващ материал. Подобно на преминаването към лабораторно отглеждано месо, зависимостта ни от отглеждането на добитък скоро може да приключи. Това би могло да е голяма печалба за околната среда.