Според последните слухове, Apple възнамерява да ъпгрейдне своите безжични слушалки с бъдещ калъф за AirPods, включващ вграден сензорен дисплей. Той ще позволи на потребителите да контролират аудио източници и да взаимодействат с приложения на своето устройство.

Калъф за AirPods Pro с екран

Патентът е подаден от Apple още през септември 2021 г. Той беше публикуван в края на март месец от Службата за патенти и търговски марки на САЩ.

Обикновено калъфите за аудио изходни устройства са пасивни. Те се използват за зареждане на въпросните джаджи. Сега функциите на калъфа могат да бъдат подобрени. Контролът върху безжичните слушалки ще бъде изменен чрез конфигуриране на калъф с интерактивен потребителски интерфейс. Това ще даде възможност за контролиране на операциите, свързани с безжичните слушалки.

Нуждаем ли се от него?

Имаме ли нужда от устройство като калъф за слушалки, който може да контролира операции, които традиционно се свързват с тях? Такива са контроли за възпроизвеждане, промяна на аудио източници, промяна на режимите на аудио изход и т.н. Новото устройство ще може да предава информация на потребителя и да допълва конвенционалните методи за управление на безжичните слушалки.

Още новости

Apple предвижда контролиране на Apple Music чрез кутията при използване на сензорен екран с GUI, който също така осигурява тактилна обратна връзка. Това позволява на потребителя да контролира аудио възпроизвеждането, да регулира силата на звука, любимите песни и да взаимодейства с музиката си по други начини без непременно да има достъп до телефона си.

Калъфът ще реагира на специфични жестове като докосвания и плъзгания, за да навигирате в съдържанието на екрана и да извиквате Siri. Компанията описва, как стискането на кутията може да бъде начин за промяна на режима за слушане на AirPods. Може би тук се визира шумопотискането и прозрачността.

Улеснен достъп

Apple сподели, че кутията може да включва допълнителни процесори и модули памет, които биха позволили изпълнението на специфични инструкции. Традиционно те се свързват със смартфони, компютри и други свързани устройства. Например, някои изпълнения показват сензорния екран на калъфа, осигуряващ интерактивен достъп до приложения на iPhone. Към тях спадат телефон, поща, съобщения, камера, календар, прогноза за времето, карти и други.

Чрез интегриране на интерактивен сензорен дисплей, недостатъците свързани с потребителския контрол на безжичните слушалки се намаляват или елиминират.

Малко вероятно е описаната технология да се появи масово в близко бъдеще. Въпреки това идеята предлага интересен поглед към това, как Apple проучва начини да превърне калъфа за AirPods повече от функционален посредник.

От пускането на първите AirPods през 2016 г. Apple работи за подобряване на функционалността на калъфа за различните модели. При AirPods Pro се добавя безжично зареждане MagSafe. Също така наблюдаваме U1 Ultra Wideband чип, който поддържа прецизно проследяване с Find My, примка за ремък, вграден високоговорител за локализиране и актуализации на състоянието плюс увеличен живот на батерията.