jolla

Jolla обяви, че нейната операционна система Sailfish вече е достъпна за дистрибуция, след като достигна версия 1.0, а съвсем скоро ще бъде налична и като лаунчер за Android устройства.

За тези от вас, които не са запознати с историята на компанията – тя е създадена от бивши служители на Nokia, които преди това са работили по изоставената операционна система MeeGo и в последствие я адаптират така, че да работи с Android приложения. Освен тази адаптивност, Sailfish има много интересни менюта и команди с жестове. Безспорно един подобен лънчър, който ще работи на популярни устройства като Samsung, Nexus и Sony, би бил полезно разнообразие за потребителите, които обичат да променят често изгледа на своя телефон.

Екипът на Jolla се стреми да актуализира своята операционна система на всеки два месеца и, въпреки че усилията им са фокусирани върху софтуера, те водят преговори с партньори от Русия, Индия и Хонг Конг за да предлагат своите устройства на повече пазари. Може би ще имаме възможността да видим лаунчера още следващата седмица на Световния мобилен конгрес, където компанията ще демонстрира подобренията в своята платформа.