спортни залози
снимка: pixabay.com

Спортът играе важна роля в ежедневието ни. Хората обичат да спортуват, обичат и да бъдат фенове, да подкрепят любимия си отбор. Феновете не само се наслаждават гледайки, но и извършват залози на събитията. Спортните залагания всъщност имат много дълга и интересна история.

Историците смятат, че е доста трудно да се определи кога точно са се зародили. Те обаче знаят, че облозите съществуват от хиляди години.

Откакто има хора, те са залагали на изхода от дадено събитие. Ще разгледаме как се е стигнало до появата на сайтове като bet365. Сигурно е обаче, че ако нещо е имало повече от един изход, най-вероятно някой, някъде е направил залог за него.

Можем да си спомним за гърците, изобретатели на Олимпийските игри.

Там не е било необичайно зрителите да залагат помежду си на победителите. Същото важи и за гладиаторските битки в Древен Рим, например. Отнело е доста време, докато организираният спорт се наложил като нещо ефективно и професионално. Тогава хазартът се превръща в това, което е днес. Или поне е започнал да става такъв.

Спортните залагания във вида, в който ги познаваме днес, започват да се появяват едва близо 2000 години по-късно. Станали популярни в началото на XVIII век, залозите на коне започват да се превръщат във феномен. Особено, когато започват да участват повече от два коня едновременно

Тези залагания са били популярни в Обединеното кралство през XVI и XVII в., но са останали запазена територия за аристокрацията и поземленото дворянство. И в действителност само собствениците на коне са имали право да залагат на резултатите от тези частни състезания, известни като „мачове“.

Страстта на Чарлз II към тях ги прави по-амбициозни, привличайки огромни тълпи, залагащи все по-значими суми. Тогава кръчмарите са основни промоутъри на тези състезания. Естествено се превърнали в първите букмейкъри и организирали първите надбягвания с препятствия – от една църковна кула до друга, като конете прескачали всичко по пътя си. През 1826 г. в конюшнята в Сейнт Албан, северно от Лондон, се заражда идеята конете да стартират и финишират на едно и също място.

Залаганията все още не са регламентирани и се основават на кредитна система

Хазартът в близост до място, където алкохолът е достъпен в големи количества, може да има драматични последици. Британското правителство забранява хазарта в пъбовете, което води до откриването на пунктове за залагания, управлявани от букмейкъри, с приемането на Закона за хазарта през 1845 г.

Букмейкърите не само играели ролята на книжари, които следят сделките в регистри, но и служели като арбитри в залаганията. Букмейкърът се е превърнал в посредник, при когото се залага. Той получава залозите, но не залага срещу играча. Има роля не само в края, в случай на спор, но преди всичко, за да направи залога официален.

До края на XIX в. страни като САЩ, Нова Зеландия и Канада създават набор от закони, които да регулират тази развиваща се подземна индустрия. В продължение на 100 години след това не е постигнат почти никакъв забележителен напредък по отношение на законността. Въпреки това феноменът на залаганията вече е бил обективно реален.

През 1923 г. в Ливърпул, Англия, Джон Мурс основава компания за търговия на дребно. Преди да започне да продава по пощата, тя предлага футболни залози. Най-известната игра била „Treble Chance“. При нея играчите можели да изберат да заложат на 10, 11 или 12 футболни мача за предстоящия уикенд.

След Втората световна война в Европа ще видим появата на т.нар. формули 1Х2.

При тях играчът трябва да предвиди дали в набор от 12 до 15 мача отборът на домакините ще спечели (1), ще загуби (2) или ще завърши наравно (Х).

Еволюцията на офлайн хазарта достига своя връх през 80-те години на миналия век. Той е добре организиран, по-ефективно управляван и наистина популярен. След като индустрията се успокоява за няколко години, около 1995 г. започват да се отварят първите сайтове за онлайн залагания.

Първите сайтове се основават на закон, приет от островната държава Антигуа и Барбуда през 1994 г. Там издават лицензи на компании, желаещи да предоставят хазартни услуги по интернет Залаганията на спортни събития бързо добиват нов връх на популярност.

През 2000 г. стартира първата борса за залози.

Тя прави революция в индустрията, защото не приема залози от клиенти. Просто предлага платформа, на която да правят залози помежду си. Тези залози между равнопоставени партньори бързо стават много популярни.

През 2002 г. стартират първите залози на живо, които предлагат на залагащите възможността да залагат на спортно събитие, докато то се провежда. Днес в по-големите сайтове се предлагат всички видове спорт, независимо дали става въпрос за индивидуални или колективни дисциплини. Възможно е състезанието, на което се залага, да включва повече от двама играчи или отбори. Такива са например леката атлетика и колоезденето.

Играчът избира цел, която може да бъде краен резултат, брой отбелязани голове и т.н. Възможностите са стотици. Всеки ден са налични десетки хиляди различни събития, на които можем да залагаме по всяко време, от всяка точка на планетата земя.

Сподели
Предишна страницаИзмама ли е Binatex
Следваща страницаHONOR е най-продаваната марка смартфони в Китай
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.