iPhone 8 и iPhone 8 Plus надграждат възможностите на миналогодишните модели

0

Няколко месеца спекулации твърдяха, че радикалният нов iPhone ще се казва или iPhone 8, или iPhone X. Е, можем спокойно да кажем, че донякъде всички са били прави. Докато новаторското устройство, което Apple представиха последно тази вечер, наистина се казва iPhone X (десет), наследниците на миналогодишните модели са не iPhone 7s и iPhone 7s Plus — те са iPhone 8 и iPhone 8 Plus.

Защо Apple прескачат s модела не е много ясно, но можем да заложим на факта, че промените дори и тук са доста големи и заслужават нова номерация.

Дизайн

Първото нещо, което прави впечатление, когато погледнете iPhone 8, е неговият външен вид. Тази година смартфонът от Apple идва изработен от висококачествено стъкло (както откъм дисплея, така и гърба), в комбинация с аерокосмически алуминий за страничните панели. Това позволява, разбира се, безжично зареждане, за разработката на което Купертино си партнират със създателите на Qi стандартът. За да ползвате това безжично зареждане, ще можете да се обърнете към редица аксесоари от реномирани производители като Mophie например.

Процесор

Иновацията обаче не приключва с външния вид. Естествено, че новият iPhone 8 идва с изцяло нов процесор. Това е A11 Bionic, който е шест-ядрен. С негова помощ, iPhone 8 става идеален за преживявания в добавената реалност (augmented reality) — за игри, спорт и какво ли още не.

Камера

Трябва да кажем и няколко думи за камерата. Тя също е изцяло нова, като резолюцията ѝ е 12 мегапиксела. В случая на iPhone 8 Plus имаме два 12-мегапикселови сензора, с бленди f/1.8 и f/2.8, оптична стабилизация и noise reduction благодарение на мощния нов чип.

Най-големият ъпгрейд идва при режимът за снимки Portrait — машинното обучение, вградено в процесорът на iPhone 8, позволява на смартфонът да симулира различни типове студийно осветление, което може да бъде променяно върху снимката дори след като тя бъде заснета. За selfie маниаците пък изненадата идва в лицето на портретен режим с предната камера.

От страна на видео заснемането, Фил Шилер сподели, че iPhone 8 притежава технологията за „най-добро заснемане на видео със смартфон до сега“. Тук отново помага A11 Bionic процесорът, заедно с машинно обучение, което сканира всяка една точка от видеото в реално време, за подобряване на изображението.

Още…

Останаха още няколко интересни неща, между които е и ъпгрейднатият дисплей. Отново имаме 4.7-инчов такъв при iPhone 8 и 5.5-инчов при iPhone 8 Plus, като този път и двата смартфона идват с поддръжка на True Tone технологията и нов Retina HD екран.

Не на последно място, много от вас ще се изненадат, че Apple за първи път представиха тази вечер iPhone със стерео говорители. Точно така — iPhone 8 и iPhone 8 Plus притежават стерео говорители, които са 25% по-мощни от съществуващия до сега говорител при iPhone 7 например. Остава да чуем и как ще се представят.

Цени и наличности

Остана да поговорим и за това кога ще можем да се сдобием с iPhone 8. Предварителните поръчки от Apple ще стартират на 15 септември, а доставките ще започнат на 22 септември. И двата смартфона идват в три цвята — Silver, Space Gray и изцяло ново розово. Изборът за памет и при двата модела е между 64GB и 256GB, като цените при iPhone 8 са 699 и 849 долара, съответно. За iPhone 8 Plus ще трябва да се изръсите със 799 или пък 949 долара.

iPhone 8, разбира се, идва с новата версия на операционната система от Купертино iOS 11. За нея не чухме нищо по време на представянето на новите продукти на Apple, но съвсем набързо бе споменато, че всички останали ще могат да ъпгрейднат към iOS 11 на 19 септември.

Очакваме най-късно утре да чуем кога новите модели iPhone ще се появят и в България, както и на какви цени.