Нека да сравним камерите на два от най-добрите телефони за 2014 година – iPhone 6 Plus и LG G3.

Хубавата камера при смартфоните винаги е била плюс. Един от първите въпроси, които потребителите си задават при излизането на ново устройство на пазара, е именно „Добра ли е камерата?. С Luba6ky решихме да направим едно „малко“ сравнително видео между тези два телефона и да видим кой ще направи по-добри снимки.

iPhone 6 Plus

iPhone 6 Plus

 

Първо, смятам да започна с iPhone 6 Plus, който отскоро е на пазара. При него имаме 1.2 MP предна камера с бленда f/2.2. Мегапикселите на предната камера не са много, но и не ни трябват. Всички знаем, че предната камера се ползва предимно за селфита или видео разговори и лично за мен тези мегапиксели са достатъчни.

Задната камера отново е 8 MP с бленда f/2.2. Лично аз смятах, че от Apple ще добавят повече мегапиксели тук, но уви и тази година това не се случи. Тази резолюция ни е предостатъчна, а и нека си признаем, няма да печатаме с размерите на билборд, нали?

Както всяка камера на Apple, така и тази се справя отлично. Това, което на мен ми направи впечатление е, че цветовете не са много точни. Като че ли леко синеят, което се забелязва главно при нощните снимки или снимки при мрачен ден. Хубавото на тази камера е, че фокусира винаги изключително точно. Това е възможно благодарение на 1/3“ сензор с 1.5µm големина на пикселите, но това, което е ново, е така нареченият „focus pixels“. Чрез тази технология, дори и бързо движещи се обекти ще бъдат на фокус.

ВИЖ ВСИЧКИ СНИМКИ В ПЪЛНА РЕЗОЛЮЦИЯ

Дори при нощни снимки шумът е приемлив, като се има предвид, че все пак това е телефон, а не някой DSLR апарат. Плюс при тази камера е възможността за запис на Slow Motion видео, като това е може би едно от най-интересните неща в самия телефон, лично за мен. Има възможност за запис на 120 и 240 кадъра в секунда в резолюция 720p. Можете да видите примерни кадри във видеото по-горе.

LG G3

 

Нека да продължа и с LG G3. Резолюцията на основната камера при него е 13 MP с бленда f/2.4. При G3, лично за мен, цветовете бяха по-точни и при слабо осветени снимки, и при снимки през деня. Тъй като камерата има лазерен автофокус, не мога да кажа, че съм срещнал някакво затруднение при фокусиране, дори при много слаба светлина. Това, което ми направи повече впечатление е, че като че ли има една идея повече шум спрямо iPhone 6 Plus-a.

Като минус мога да отбележа времето за включване на камерата. При G3 след дълга употреба се забелязва лек лаг при отварянето. Това е нещо, което съм забелязал като цяло при Android телефоните.

ВИЖ ВСИЧКИ СНИМКИ В ПЪЛНА РЕЗОЛЮЦИЯ

Хубавото при G3 е възможността за 4К запис на видео. Въпреки че не намирам голямо приложение на тази резолюция, специално при смартфоните, е хубаво, че е налична. Видеата, които можете да направите с тази резолюция са с кристална картина, дори при мрачен ден. Минусът тук, е че стабилизацията може би не успява да смогне и при запис се забелязва доста голямо треперене.

Истината е, че и двата телефона имат прекрасни камери. Спокойно мога да кажа, че това са флагманите с едни от най-добрите камери в момента на пазара. Всяка от тях има минуси, но и всяка има доста повече плюсове. От прегледаните снимки не мога да взема генерално решение коя е по-добра. Примерно, при снимките на тъмно бих предпочел iPhone 6 Plus, докато при снимките на светло винаги бих предпочел да правя с G3.

И така, според вас кой от двата апарата се справя по-добре?

 

Виж повече инфо в eMAG