Apple-iPhone-Android

Ако има пазар, където iPhone категорично да е най-разпространеният смартфон, то това е американският – доказват го и последните данни на ComScore. Дори и в САЩ обаче Android е топ операционната система, изпреварвайки прекия си конкурент iOS с няколко процента.

Според изчисленията на ComScore смартфони притежават 169 милиона американци, което прави 70% от всички използващи мобилни услуги. Apple е безспорният цар на хардуера и държи 41.9% от собствениците на смартфони благодарение на iPhone, модели на Samsung имат 27.8%, на LG – 6.5%, на Motorola – 6.3% и на HTC – 5.1%. Както става ясно и от данните, Samsung пък е категоричният лидер в Android състезанието.

При операционните системи обаче Apple нямат същия повод за радост. Android е най-популярната ОС и в САЩ, като разполага с 52.1% от пазарния дял на смартфони, изпреварвайки с повече от десет процента iOS (41.9%). И ако Apple не са щастливи, то представете си какво трябва да изпитват Microsoft и BlackBerry, в чийто актив са едва 3.4% и 2.3%.

Любопитни са и данните за това кои са най-използваните приложения, отново изчислени от comScore. В Топ 5 влизат Facebook, Google Play Store, YouTube, Google Search и Pandora Radio.