С пускането на Apple Pay във все повече държави, Apple дават ясна заявка за желанието им да се наложат във все повече услуги. Следващият месец Apple Pay стъпва на пазара на Обединеното кралство, което е един от ключовите пазари за Европа.

В интервю за медиите вицепрезидентът на отдела за интернет услуги на компанията разкри, че Apple се цели в още по-големи цели. Идеята е iPhone да може да замени голяма част от физическите средства за идентификация и разплащане, които ползваме. Безконтактните разплащания са лесен и удобен начин за това, интегриран в смартфони и носими аксесоари, и със сигурност ще донесе редица удобства на гражданите. Но системите за идентификация на потребителите могат да бъдат развити още повече, така че да могат да се използват и като документ за самоличност.

Това, разбира се, вероятно няма да се случи скоро, но работата на Apple по осигуряването на стабилна и сигурна платформа като Apple Pay със сигурност може да допринесе за тази идея. Apple Pay е само един пример за амбициозен проект, който не само си поставя високи цели, но и има възможността да ги постгине.

Ако Apple успее да наложи своята система за разплащания, тогава следващата стъпка ще е да премахне и другата необходимост на човека – неговата идентификация в живота. Ако системата Apple Pay се приеме масово, тогава потребителските данни ще са налице и единствено остава да се създаде удачна нормативна уредба. На този етап цялата тази идея звучи като взета от сценарий на научно-фантастичен филм. Единствено времето ще покаже дали може да се осъществи такава концепция.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS