Ниската резолюция си казва думата

Много от хората, докоснали се до таблета, твърдят, че дисплеят е „ужасен“. Ние, за съжаление, трябва да потвърдим това. Резолюцията е същата като тази в iPad 2 (1024 x 768 пиксела). Хубавото е, че тези пиксели са събрани в по-малък по размер дисплей и това го прави по-чист и ясен. И въпреки новата IPS LCD технология, дисплеят е доста по-назад от това, което получаваме с Retina дисплея в iPad 3 и iPad 4. 

Ако използвате някои от модерните таблети ще усетите разликата на момента. Ясно е, че Apple рано или късно ще пусне iPad Mini 2 с Retina дисплей, но това не трябва да ви притеснява. iPad Mini е лек, малък и удобен, а с дисплея се свиква лесно.

Успяхме да сравним и да държим в ръцете си Nexus 7 и iPad Mini. Определено можем да заключим, че таблетът на Apple е по-красив от този на Google. Когато ги видите един до друг, веднага ви става ясно кой е по-скъпият и защо. Nexus 7 до Mini изглежда просто евтино.

Операционната система е същата, но с допълнения

iPad Mini работи с новата версия на операционната система iOS 6. Ясно е, че тук няма уиджети, така, че единственото приложение, което можете да контролирате от хоум скрийна е музикалният плеър. Това става с натискане два пъти на home бутона и след като видите активните приложения трябва да дръпнете лентата на дясно и така ще видите песента, която слушате в момента. Другото ново е, че можете да променяте яркостта на дислпея отново от същото място. Не е много, но показва, че Apple върви по правилна пътека.

Друга интересна опция е възможността да използвате lock скрийна за слайдшоу на любимите си снимки. Функцията се активира от копчето с цветенцето в дясно при пускане на дисплея. Точно тези малки допълнения донасяха толкова радост на потребителите на iПродукти през годините, а ние и до днес се впечатляваме от тях.

Като цяло iOS 6 не носи нищо ново. Операционната система си е същата като преди, а има и малки неща, които ни дразнят. Ако искате да променяте настройки, примерно, ще трябва всеки път да използвате хоум бутона и да отваряте приложението, вместо просто да използвате центъра с известия, както при Android.

Интересно е, че ако докоснете екрана с няколко пръста и ги свиете ще се озовете на хоум скрийна, без значени с коя апликация работите в момента. Това е доста полезна функция. Ние, разбира се, много харесваме Twitter и Facebook интеграцията. Понякога е много приятно да ъпдейтнете статуса си в двете социални мрежи само с две натискания чрез центъра за известия.

Определено можем да критикуваме Apple заради двуядрения A5 процесор и 512 MB RAM памет, които се поместват в iPad Mini. Повечето потребители ще предпочетат четириядрения Tegra в Nexus 7, но малкото RAM памет в таблета на Apple не пречи и не забавя работата. Тествахме двата таблета един до друг и разликата е минимална при изпълняване на прости задачи, като браузване и игри. Dead Trigger, например, върви без никакви проблеми на епълското устройство.

Това, което нас ни дразни при iOS е фактът, че всички приложения трябва да се пренаписват за iPad, за да изглеждат добре. Разбира се, че можете да си свалите приложения за iPhone на вашия iPad Mini, но ще трябва да използвате увеличаващата опция 2x. Така ще получите едно „перфектно“ размазано приложение, което изглежда повече от ужасно на красивия си екран. Апликации като Instagram, Viber и куп игри нямат версия за iPad.

[nggallery id=46]