С новия iPhone идва и нов iOS. Apple ще пуснат официално iOS 10 на вече съществуващите устройства след 5 дена – на 13 септември. С 10 Купертино пускат най-добрата версия на операционната си система досега. Siri е много по-приветлива и полезна. Търсенето на изображения вече ще е по-лесно и дори ще може да пише текстовите съобщения до вашите приятели.

Разбира се, има и други важни промени в ОС на Apple, освен тези в Siri. Американците официално представиха Universal Clipboard в iOS 10, с помощта на която ще можеда да копирате текст или снимки от вашия iPhone и да ги поствате на секундата на вашия Mac. Тоест вече няма да се борите с прехвърлянето от мобилното ви устройство на Mac, както беше досега. Apple са проектирали и нова система “raise to wake”, която при вдигането на телефона ви от бюрото, или с ваденето му от джоба ви, заключеният екран светва и виждате последните си известия.

Lock screen-а сам по себе си също претърпява някои промени. Купертино увеличават употребата на така наречените “widgets” с iOS 10, тоест ще можете да взаимодействате с нотификациите си и с widgets, като използвате 3D Touch. Идеята на това е, че вече не е необходимо да отваряте изцяло приложението, за да отговорите на съобщение, или да видите информацията, която ви интересува.

ios10

Промените на iOS 10 рефлектират най-вече върху вградените приложения. Докато сега можете да премахвате (или по-точно скривате) повечето си вградени приложения, Apple обновява своите Photos, Phone, Maps, Music, Home и приложенията за съобщения. Последните печелят най-много неща от ъпдейта – повече emoji, анимирани стикери, които може да поставяте навсякъде из екрана, даже ще има и Apple Music. Потребителите ще могат да интегрират техните приложения за пръв път в iMessage. Apple Maps също е подобрено. С iOS 10 вече получавате информация за близки до вас ресторанти, какъв е трафика и дори ще ви показва, къде сте си паркирали колата.

Apple Music също е обновено, целият интерфейс е подобрен и има вградени текстове на песни. Освен Music, News също получава голям ъпдейт, вече има повече новини и ще можете да следвате каналите, които ви интересуват най-много. Купертино вложиха много и в HomeKit, с ново Home приложение, което ви позволява да контролирате съвместими с HomeKit смарт устройства за дома.

iOS 10 ще бъде безплатна за всички модели смартфони от iPhone 5 нагоре, iPod touch 6-то поколение, iPad mini 2 и нагоре, iPad 4-то поколение и следващите модели на iPad Air и iPad Pro.