intel-broadwell-chip-1

Intel представи на CES 2015 петото поколение процесори с кодово име Broadwell, които са изработени по 14 nm технология и обещават между 20 и 30% по-добър живот на батерия в сравнение с чиповете Haswell. Чипът 15W Broadwell ще осигури на батерията около 90 минути повече живот при възпоризвеждане на видео, в сравнение със своя предшественик.

ВИЖ ОЩЕ: INTEL ИНВЕСТИРА ВЪВ VUZIX, ЕДИН ОТ КОНКУРЕНТИТЕ НА GOOGLE GLASS

Първият процесор Broadwell беше обявен миналата година под марката Core M, но Кърк Скогън от Intel ги описа като предназначени за спряване с категория 2-в-1 устройства или по-конкретно такива, които не са нито таблети, нито лаптопи, а комбинация между двете. Производителят на процесори добави още 14 нови чипа под наименованията Core i3, i5 и i7, като има и нови Pentium и Celeron модели. За първи път в историята на компанията, тя обновява едновременно всеки сегмент от потребителските си процесори.

Какво да очакваме от новитя чипове нa Intel? Размерът на матрицата е смален с 37%, но пък за сметка на това вече побира 35% повече транзистори – общо 1.3 милиарда. Според компанията 3D графиката се е подобрила с 22 на сто, докато производителността на видео кодиране скочила с 50%. Благодарение на безжичната стрийминг опция WiDi ще може да стриймвате пълно 4К видео. Очаква се устройствата с новите чипове да пъдат пуснати скоро.