Подредбата на поколенията процесори от Intel към момента изглежда напълно логична — текущата генерация е Kaby Lake под номер седем. Чиповете от своя страна са с второ поколение 14nm технология, която Intel нарича 14nm+. Очакваните да бъдат представени на 21 август осмо поколение процесори са наричат Coffee Lake ще използват трето поколение 14-нанометров процес, или още 14nm++.

В началото казахме, че подредбата изглежда напълно логична и това е ако спрем дотук. Cannon Lake ще бъде девето поколение процесори, което ще използва първи по рода си 10nm процес. Тези чипове още не са официално обявени, но ги очакваме може би догодина. Intel обаче решиха да ни объркат и да обявят още една генерация процесори, които кръщават Ice Lake. Кое е объркващото?

Ice Lake всъщност ще бъдат с втора генерация 10nm процес за производство, който ще е обозначен 10nm+. Дори и това звучи логично, нали? — 10nm+ следва 10nm и се явява десето поколение Intel процесори. Не бързайте толкова! Десктоп компютрите всъщност ще пропуснат Cannon Lake и ще преминат от Kaby Lake 14nm+ към Coffee Lake 14nm++, към Ice Lake 10nm+. Според AnandTech това се дължи на начинът, по който самите процесори се произвеждат. Повече информация можете да прочетете в подробния материал в блога им.

И все пак, Ice Lake не се очакват на пазара до 2019 година, така че поне премиерите на въпросните процесори ще се следват едни други. Това значи, че да, Ice Lake ще бъдат един вид десето поколение чипове от Intel. Но дали компанията ще ги обяви като такива, или ще измисли някаква междинна генерация? Остава да разберем…