Снимка: Steven Peeters

Т.нар. hypermiling е хобито, при което ентусиасти се опитват да изминат максимално възможно разстояние с пълен резервоар на автомобил (или едно зареждане, ако той е електрически). Както можете да се досетите, това не е опитвано само един и два пъти с коли Tesla и ето че новият рекорд в тази сфера бе постигнат в Белгия.

Стевен Пеетерс (Steven Peeters) и Джоери Коолс (Joeri Cools) са двамата любители, които са използвали Tesla Model S P100D, за да изминат рекордното разстояние от 901,2 километра само с едно зареждане на батерията. Постижението им е отнело 23 часа и 45 минути на нон-стоп шофиране.

При hypermiling автомобилът се кара със сравнително ниска скорост, по равен път със слаб трафик и, разбира се, без включен климатик. По този начин се намалява разходът на гориво (или електричество) до минимум и шофирането става най-ефикасно. В случая на новия рекорд, Пеетерс и Коолс са шофирали с постоянна скорост от 38,6 километра в час.

Снимка: Steven Peeters

Както се вижда от приложената от Пеетерс карта (той разказва за постижението в свой блог пост), рекордьорите са шофирали по затворена траектория, което също не е типично за hypermiling (не е и забранено обаче). Пеетерс коментира така:

„Въпреки че може би щеше да е по-полезно да се движим по права линия и за предпочитане с попътен вятър, подходът ни имаше предимството, че можехме да се учим от всяка обиколка. Докато приключихме, ние вече знаехме перфектно как да вземем всеки един завой, за да сме сигурни, че ще караме с възможно най-малко консумация.“

Предишният световен рекорд за hypermiling с автомобил на Tesla принадлежеше на Кейси Спенсър (Casey Spencer). През 2015 година той измина 885,6 километра със своята Tesla Model S 85D, поддържайки скорост от 35,4 километра в час. Важно е да отбележим обаче, че колата на Пеетерс и Коолс е с по-голяма батерия.

По думите на Илон Мъск, който ретуитна материалът на Electrek по случая, Model S със 100 киловат-часова батерия може да измине повече от 1000 километра с едно зареждате, ако се използват правилните гуми.