Huawei-W2

По-рано тази година Huawei обави, че ще пусне смартфон с две операционни системи – Android и Windows Phone, но по-късно компанията се отказа от този проект. Обяснение за този ход нямаше, но китайският производител разкри позицията си относно Windows Phone. В интервю за The Seattle Times, Джо Кели, председател на“ Global Media and Communications“ на Huawei, каза, че компанията не е печелела пари от своите устройства с WP, както и че “никой не печели каквито и да било пари от Windows Phone.”

ВИЖ ОЩЕ: PROJECT ZERO – ВСИЧКО, КОЕТО ЗНАЕМ ЗА СЛЕДВАЩИЯ ФЛАГМАН НА SAMSUNG

Това дръзко изявление идва само няколко месеца, след като Microsoft направи WP безплатна за производителите на устройства и малко повече от година, след като Huawei описа операционната система като “слаба”. Microsoft също така пусна уеб-базиран портал – Windows Phone Hardware Developer Center, заедно с Windows Phone 8.1, позволявайки на по-малки производители, магазини и оператори, да създадат WP устройства с не толкова добри спецификации и на ниски цени.

Microsoft опитва всичко възможно, за да увеличи продажбите. Компанията обяви партньорство с Foxconn, Lenovo, Longcheer и ZTE по-рано тази година, но Huawei е първата компания, която се отказа от плановете си за бъдещи устройства с WP. Коментарът на Huawei идва точно в момента, когато Microsoft отчаяно се опитва да привлече повече производители, които да създадат смартфони с мобилната операционна система, за да се бори с жестоката конкуренция в лицето на Android.