Tablet_HP_Stream_7

Борбата за вниманието (и портфейла) на потребителите ще бъде по-жестока от всякога по предстоящите празници. HP току-що обяви своя нов 7-инчов таблет, с начална цена от само $99. Новото устройство се казва Stream 7 и идва с 32-битова версия на Windows 8.1 (истинския, а не RT). Таблетът ще използва процесор от ниския клас на Intel, което означава, че ще има сравнително ограничена производителност. Това в случая няма голямо значение, тъй като за $99 трудно може да се намери качествен Android таблет, та какво остава за нещо с Windows. Допълнително Microsoft подарява абонамент за 1 година за Office 365 Personal, 1 TB пространство в OneDrive и 60 безплатни минути в Skype разговори на месец.

През ноември компанията ще пусне и 8-инчова версия за също толкова примамливите $149. Освен гореспоменатите екстри, по-големият таблет ще дойде и с 200 MB безплатен мобилен трафик на месец (важи за определени страни).

laptop_hp_stream_13

Компанията обяви и два нови лаптопа от серията Stream – с 11.6 и 13.3 инчови екрани. И тук цената е най-ключовата характеристика и при двата модела. HP Stream 11 започва от $199, а HP Stream 13 от $229, като по-големият модел може да бъде закупен със сензорен екран. И двата лаптопа ще имат 32 GB флаш памет и ще използват двуядрени Intel Celeron процесори, които нямат нужда от вентилатор. Това несъмнено ще направи машините доста по-тихи от стандартния лаптоп, но това идва на цената на производителността.

Ясно е, че новите предложения от HP и Microsoft се целят в евтините Android таблети и Chromebook лаптопи. Microsoft отдавна изразява амбиции към тези пазари, но това са първите устройства досега, които наистина си струват. Ако Google и техните хардуерни партньорите не предложат добър отговор, предстоящите празници могат да се окажат много успешни за Windows и Microsoft.