Снимка: YouTube / NASA / Marshall Center

Знаете ли как се държи водата при липса на гравитация? Тъй като не говорим за твърдо тяло, е доста интересно. В космоса течностите заемат сферична форма, понеже в орбита около Земята те реално падат постоянно. Падайки постоянно, земната гравитация не им влияе. Водородните връзки между молекулите ги държат заедно, като сферата реално погледнато е най-компактната форма и до нея се достига по естествен начин.

ВИЖ ОЩЕ: Мегапиксели, мегапиксели

За да демонстрират това по интересен начин, астронавтите от Международната космическа станция Стив Суонсън, Рейд Уайзмън и Александър Герщ заснемат сферична топка вода, в която поставят GoPro камера. Ефектът е невероятен и ще смае всички, които не са запознати с ефектите на микрогравитацията, а и не само тях.

Видеото е било заснето през лятото на 2014 година, но е публикувано от NASA сега. Това няма значение, разбира се, тъй като все пак имате възможност да му се порадвате. За ентусиастите с 3D очила – пуснете си второто видео, което показва експеримента от гледната точка на странична 3D камера.

Да му се не види, искам в космоса!