Google наистина работят по система за VR хедсети, които да работят без нуждата от свързан смартфон или дори компютър. Това разкри вицепрезидентът на компанията Клей Бавор по време на Google I/O, без обаче да показва каквото и да е устройство.

Компанията работи в сътрудничество с Lenovo и HTC, които ще представят потребителски устройства с цени в рамките на няколко стотин долара, до края на годината. Разбира се, цялата джаджа е просто самостоятелна Daydream VR система, която няма нужда от смартфон или компютър, за да работи.

google-standalone-vr-headset

Както се вижда от прототипната графика по-горе, самостоятелните хедсети ще се управляват чрез контролер, подобен на този за Daydream View. Стана ясно още, че въпросните очила за виртуална реалност ще са с вградени системи за следене на позиция и движение, подобно на Mixed Reality хедсетите, които Microsoft представи преди около седмица. Тази система Google наричат WorldSense и тя се базира на Project Tango разработки.

Все още няма официална дата за премиера на подобна устройство, но както споменахме Google работят с Lenovo и HTC, които би трябвало да пуснат джаджа на пазара преди края на годината. Цената се очаква да е сравнима с тази на Oculus Rift и HTC Vive.