Google влизат в бизнеса с аудио книги. За това докладват от 9to5google, които са попаднали на рекламен банер в Play Store (можете да го видите по-долу). Макар към момента да има няколко компании, които предлатат аудио книги, така да се каже доминиращият доставчик е Audible (притежаван от Amazon). Изглежда Google искат да изградят конкуренция в тази ниша и ще дадат една удобна алтернатива на Audible, най-вече за тези, които използват Android устройства и повече Google услуги.

В Play Store все още не могат да бъдат намерени аудио книги и самият банер не води до работеща секция от онлайн магазина на Google. Не става ясно и кога ще бъдат налични въпросните аудио книги. Според рекламата обаче, първата покупка на аудио книга за всеки потребител ще бъде с 50% намаление.

Още през ноември Android Police са открили референция към аудио книги в програмния код на Android приложението Google Play Store. Наскоро пък The Android Soul са разгледали програмния код за най-новата версия на Google Play Books и там също има информация, сочеща към съществуването на аудио книги в Play Store.

Според програмния код, потребителите ще могат да навигират самите аудио книги по глави, подобно тези от Audible. Освен това ще има възможност за следене на прогреса от всички синхронизирани с Google профила устройства, плюс Google Cast интеграция.

На този етап липсва коментар от Google, но предвид банера можем да очакваме дебюта на аудио книгите в Play Store съвсем скоро. Друг е въпросът дали те ще бъдат налични за закупуване в България.