Снимка: ThriveSearch

След стъпването на услуги като iTunes и Spotify на територията на страната ни, беше време да можем да започнем да използваме и Google Play Music. От днес това вече е възможно, като цените са сравнително скромни, дори бих казал и конкурентни.

ВИЖ ОЩЕ: Ревю на Toshiba Satellite P50t

Стъпвайки на пазара за стрийминг на музика за България, Google има да се конкурира с гиганта Spotify, който вече се радва на ужасно много фенове. За разлика от Spotify обаче, Google предлага малко повече и по-различни услуги. Освен възможността да синхронизирате плейлистите си и песните си от iTunes и Windows Media Player, можете също да стриймвате музика или да си закупите парчета (съответно и цели албуми) за offline слушане от „моята музика“.

Цените, както споменах, са изключително конкурентни – за парче ще трябва да платите 1,29 лева (има разбира се и такива с по-висока цена), което е добра съпоставка спрямо 99-те цента за mp3-ка от iTunes. Пълните албуми са на цена от около 8-9 лева (отново има и такива с по-висока), което също може да бъде сравнено с албумите, закупени от услугата на конкурента Apple. Що се отнася до стрийминга, можем да кажем само едно – 8 лева ще трябва да платите, ако искате да имате пълен (така нареченият All Access) достъп до всичката музика в [rquote]Цените са приемливи, но дали това ще накара българина да си купува музика?[/rquote]Google Play (цената обаче е промоционална, важаща до 7.1.2015 година). Това са два лева по-малко от цената за един месец, която предлагат от Spotify.

Нека споменем обаче и още нещо интересно. Преди време излезе слух, а след това и се потвърди желанието на Google да въведат плащане чрез PayPal за услугите, които предлагат. Впоследствие в някои държави това беше активирано като настройка за начин на плащане. Честно казано, не съм се надявал тази услуга да пристигне скоро (ако ли и изобщо) при нас. Но…

Първо, започвайки да използвате Google Play Music (а и не само – същото ще видите и при опит да закупите приложение), задължително трябва да въведете начина си на плащане. Влизайки в Play Store през телефона си не намирам никаква разлика с предишните функции за плащане, но когато посетите Google Play през браузъра си и опитате да закупите някое приложение/албум/парче, виждате три възможности – добавяне на кредитна/дебитна карта, профил в PayPal или осребряване.

Кликайки върху опцията за PayPal обаче, се изписва грешка. Това ме кара да си мисля две неща – или има някакъв временен проблем, или тъй като услугата се имплементира в момента, грешката се дължи на това. Въпреки всичко, тази опция е налична, което значи, че съвсем скоро българските клиенти на Google може би ще могат да използват PayPal акаунта си, без да се налага да активират втори, различен начин за плащане, само за да могат да купуват приложения или музика.

Що се отнася до опцията осребряване – можем само да спекулираме над възможността скоро по магазините и книжарниците в страната ни да се появят скреч карти за Google Play. Това би било прекрасно и страшно ще улесни някои хора!