maxresdefault
Умният термостат Nest Thermostat

Google придоби стартъп компанията Nest Labs, разработчик на интелигентни устройства за автоматизация на домовете, за главоломната сума от 3.2 милиарда долара. С новата покупка, технологичният гигант добави един предприемчив екип от таланти и два нови продукта в своето семейство, с които се доближава една стъпка напред до голямата цел — да управлява вашия дом, заедно с домовете на стотици милиони потребители по света.

Nest Labs е създател на термостат, който се учи от предпочитанията ви за отопление вкъщи и пести енергия, когато сте на вън. Компанията също така създаде и таванен датчик за дим, който следи нивата на въглероден двуокис във въздуха и ви предупреждава за опасности от пожар, дори ако не сте у дома. Двата продукта са свързани към интернет и предлагат удобни мобилни приложения, с които управлявате консумацията на енергия за отопление и сигурността на къщата си през смартфон или таблет.

Мат Роджърс, съосновател на Nest Labs
Мат Роджърс, съосновател на Nest Labs

Nest Labs е създадена през 2010 г. от Тони Фадел и Мат Роджърс — двама бивши колеги от Apple, които заедно решават да пренасочат инженерните си умения към създаването на продукти за домовете на бъдещето. Екипът получава първото си финансиране от Shasha Ventures и Kleiner Perkins Caufield & Buyers, с което започва работа по първия си продукт, умния термостат Nest Thermostat. През 2012 г. пуска продукта на пазара и привлича огромно инвеститорско внимание. Тогава започва и любовната история между Google и Nest Labs. Само за една година, търсачката влага общо 80 милиона долара в стартъп компанията през инвестиционната си програма Google Ventures.

Още през миналата година, Nest Labs се справяше впечатляващо добре за стартъп на две години, продавайки между 40 и 50 хиляди термостата всеки месец както в САЩ, така и в Европа. Днес, компанията ще продължи да съществува под същото име и да създава иновативни технологии за автоматизация на домовете, но под крилото на щедрия Google.

Скъпата придобивка показва намерението на Google да спечели битката за умните домове на бъдещето. „Въпросът тук е услугата на кой от гигантите — Google, Amazon, Apple или Microsoft, ще управлява вашия дом на бъдещето“, коментира анализаторът в агенция Forrester Франк Жиле. Но големият плюс към сделката е присъединяването на опитния ръководител и доказан предприемач Тони Фадел, който има значителен принос в създаването на iPod и се радвал на пряк контакт със самия Стив Джобс, когато работил в Apple. В замяна на повече от трите милиарда долара, които Nest Labs получава, Фадел и съдружника му Мат Роджърс ще трябва да отговарят пред изпълнителния директор и съосновател на Google Лари Пейдж.

[lquote]Стартъп с бизнес модел и растящи продажби[/lquote]Но Nest Labs се отличава от останалите стартъпи в областта на умните домове с това, че има два достъпни продукта, които вече се котират добре на американския и европейски пазар. Nest Thermostat струва 249 долара, а датчикът Nest Protect струва 129 долара — цена, която целевите потребители на компанията са повече от желаещи да заплатят, за да получат последната дума на технологиите за своя умен дом. Компанията също така печели, помагайки на доставчиците на електрическа енергия да оптимизират мрежите си в реално време. Покупката на Nest Labs много прилича на придобиването на Motorola. И двете компании предлагат популярни продукти на пазара с добро позициониране тук и сега, с потенциал за повече развитие вбъдеще.

В края на деня, Nest Labs поставя Google в позицията, която обича да заема на перспективните технологичния пазари — една голяма крачка напред от останалите. 50 000 бройки продадени устройства напред от останалите, ако трябва да сме точни.