google_network

Google работи по проект с кодовото име Novа. Технологичният гигант иска да се превърне в мобилен виртуален мрежов оператор (MVNO) и да предлага собствена безжична услуга за смартфони, използвайки мрежите на T-Mobile и Sprint, пише The Information.

ВИЖ ОЩЕ: WHATSAPP С УЕБ КЛИЕНТ ЗА CHROME И ANDROID

Интересът и желанието на Google да предоставя мобилен достъп директно на потребители нараснаха през последните години както в развиващите се пазари (Google Fiber), така и в по-малките райони (Project Loon), добавяме и скорошната инвестиция на компания в SpaceX за предоставяне на сателитен интернет.

Защо Google иска да навлезе в бизнеса на мобилните оператори? Контролирайки мрежата, компанията ще има по-голям контрол и върху предоставяните услуги на устройствата, които продава и поддържа, а включвайки повече телекоми (какъвто се очаква да бъде Project Nova) Google ще може да предлага по-голямо покритие.

Google планира да приложи и доста интересен ценови план, а за да направи това, тя експериментира с т.нар. „комуникационни приложения“, но все още не е обяснено какво точно ще представляват те. Този ход може да се превърне в мост към бъдещето на Google, в което технологичният гигант има повече контрол върху глобната интернет мрежа. Nova ще бъде ръководен от Ник Фокс, който първоначално е искал да стартира проекта още тази есен, пише The Information.