Google-2

Фокусът върху здравето очевидно ще става все по-важен в света на мобилните технологии. Само две седмици, след като на WWDC конференцията Apple представи приложението Health като част от новата операционна система iOS 8, се появява информация, че Google се готви да отговори на удара със своя услуга, наречена Google Fit.

Според Forbes тя ще направи своя дебют на предстоящата този месец конференция на Google за разработчици I/O. Според запознати Google Fit ще събира и обобщава данни от фитнес приложения като Jawbone и Fitbit, както и други услуги, свързани със здравето. Това ще е директна конкуренция на Health, а концепцията на Google Fit се очертава да наподобява тази на Passbook на Apple – виртуалния „портфейл“ за неща като самолетни билети, ваучери и билети за кино. Google Fit ще може да тегли данни от приложения на трети страни, например Nike, за да запазва цялата информация, свързана със здравето, на едно място.

В предлагането на подобни услуги миналия месец се включи и Samsung със своето приложение Sami, което също запазва данни за здравословното състояние. Засега все още не е ясно дали Google Fit ще е самостоятелно приложение, или ще бъде вградено в следваща версия на Android. Остава ни да очакваме конференцията на Google, за за разберем повече подробности и да видим как ще се развие новият епизод от битката на гигантите.