Снимка: Dribbble

Още през май месец миналата година, Google забрани възможността Windows потребители да могат да инсталират приставки за своя Chrome браузър, които са хоствани извън официалния Web Store на компанията. Това се случи с цел ползвателите да прихващат по-малко зловреден софтуер, инсталирайки приложения които са им нужни. Това обаче не засегна хората, използващи версията за разработчици на Chrome и хакерите използваха това в свой плюс. Днес интернет гигантът обяви, че затяга юздите по-силно и въпреки че това няма да се хареса на много хора, то е за добро.

От май месец всички, които използват каквато и да е версия на Google Chrome под Windows, няма да могат да инсталират приставки извън магазина. За тези с операционна система Mac това ще стане от юни. За справка, от миналата година досега, свързванията с отдела по обслужване на клиенти на Google относно нежелани приставки под Windows са спаднали със 75%. Промяната, която предстои да настъпи този и следващия месец, определено ще допринесе за подобряване качеството на предлаганите услуги, засилвайки сигурността.

Google също се обръща и към всички разработчици – те все още ще могат да инсталират приставки, които не са хоствани в Web Store, но това ще може да става само на локална машина. Колкото до такива, чиито приложения са изцяло извън магазина, компанията приканва те да мигрират към Chrome Web Store колкото се може по-скоро.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS