Конференцията Google I/O започна вчера и на сцената Google откриха събитието с няколко много интерсени новини. На първо място фокусът беше върху Google Assistant, който от днес вече е наличен за iPhone (както предполагахме че ще стане преди дни).

От днес всички потребители на iOS могат да инсталират приложението на Google, за да имат достъп до всички функционалности на гласовия асистент. Създаден бе дори и удобен пряк път в лявата страна на заключения екран, така че Assistant лесно да бъде достъпван. Това е защото няма как да го настроите да се отваря чрез задържане на Home бутона — това е запазено за Siri.

Google Assistant на iPhone може да прави всичко, което може да прави и неговият Android вариант. Освен това от Google споделиха, че ако не ви е удобно да говорите на асистента си в определени моменти, най-накрая вече можете да използвате клавиатурата, за да комуникирате с него текстово.

Google Lens

Google Lens е новата функционалност на асистента, която работи благодарение на машинно обучение. Тя ви помага да идентифицирате различни обекти и да извличате информация от снимки, направени от камерата ви.

google-lens-google-assistant

Да речем виждате някое красиво цвете и искате да разберете какво точно е то. Няма проблем — отворете Google Assistant, насочете камерата към цветето и ще получите информация за това какъв точно вид цвете е това.

Друг случай, в който Google Lens функционалността може да ви е полезна, е ако отидете на гости у приятел и искате да се свържете с Wi-Fi рутера. Ако данните за тази мрежа са изписани върху самия рутер, просто ги снимайте чрез асистента и телефонът ви автоматично ще се свърже с въпросната интернет мрежа.

Actions on Google

Гласовият асистент на Google вече ще може да прави и много нови неща когато говорим за гласов контрол. Чрез Actions on Google, асистентът може да бъде използван за онлайн поръчки. Няма нужда да създавате акаунт за съответния онлайн магазин или бърза доставка на храна — просто кажете на Google какво и от къде искате да си поръчате, и готово! Assistant взима домашният ви адрес от запаметените такива (или ви пита кой да използва, ако има повече от един запаметен), след което извършва плащане чрез регистрираната ви към Google Wallet банкова карта.

За тези от вас, които пък правят някои неща често, но нямат удобен начин да ги стартират през гласовия асистент, също има решение. През менюто за настройки на Google Assistant ще можете да настроивате ключови думи, които да инициират определени действия — дали това ще е гладене на определен канал в YouTube, стартиране на някаква услуга, търсене и т.н. Всичко това, разбира се, след съответния ъпдейт по-късно тази година.

google-home-visual-response-on-tvКакто Google Home, и Google Assistant до няколко месеца ще бъде интегриран с Chromecast, така че да може да извежда информация на телевизора ви — например вашият календар, търсения или времето.

Разработчиците и производителите на различни умни устройства също ще имат възможност да интегрират Google Assistant в своите джаджи. Това ще стане възможно напълно безплатно чрез Google Assistant SDK — лесен за използване пакет за разработчи.

Не на последно място, Google Assistant скоро ще бъде наличен на още няколко езика. До няколко месеца той ще може да говори на френски, немски, бразилски португалски и японски, като до края на годината се очаква поддържка още на италиански, испански и корейски. Всичко това както за Android, така и за iPhone. Не е ясно кога останалите функции ще бъдат налични в Google Assistant, но се очаква това да стане преди края на годината.