Google излезе с официален блог пост, че Android 5.1 Lollipop вече е наличен и ще бъде пуснат до устройства поетапно. Това става известно време, след като софтуерът беше забелязан на Android One устройства в Индонезия.

Виж още: Galaxy S6 и S6 Edge ще ви излязат по-скъпо, отколкото си мислехте

Постът в блога на Google дава информация какво е включено в този ъпдейт – освен фиксове за различни бъгове (един, от които проблемите при Nexus 6, заради заводското му криптиране), тук ще намерите и някои интересни допълнения към софтуера.

„Ъпдейтът подобрява стабилността и производителността, както и предлага нови функции като поддръжка на повече от една SIM карта, Device Protection и HD глас на устройства, които го поддържат.“

Това гласи част от поста. Нека да кажем по няколко думи за новите функционалности. Първо поддръжката на повече от една SIM карта – това е логично, тъй като доста Android устройства на пазара в момента се произвеждат във вариант Dual SIM. Хората с повече от един номер използват такива телефони за удобство и най-новата версия на Android Lollipop софтуера няма как да пропусне това. Колкото до HD гласа, тук също говорим за нещо очаквано. Много от новите телефони, а и флагманите от преди няколко години, поддържат HD voice. Едва ли не всички западни оператори са имплементирали това в своята мрежа, а хората не биха могли да ползват тази функционалност, ако софтуерът на телефона им не го позволява.

Най-интересното тук обаче не е това. Става въпрос за Device Protection, което е точто това, което си мислите – Android аналога на Activation Lock при Apple. Ако изгубите телефона си, дори и крадецът да върне фабрични настройки, той няма да може да го използва. Чрез новата добавка към софтуера, за да бъде активиран телефона, трябва първо да въведете Google пощата си и своята парола. Иначе смартфонът е безполезен.

Освен всичко това, Google пусна и файловете за новия Android за Nexus смартфони, както се очаква. Можете да ги намерите на този линк. По информация разпространението на софтуера към Nexus устройства ще започне едва ли не от днес, като първи ще се възползват от това Nexus 6 от Motorola и Nexus 9 на HTC. Дерзайте!