На продължаващата в Остин, Тексас конференция SXSW, директорът на Google X Астро Телър сподели вижданията си за настоящето и бъдещето на автономните коли на компанията. Защо смятате, че Google желае изцяло да премахне фактора “шофьор”? Просто казано, защото на хората зад волана не може да се разчита.

Виж още: Ревю на Apple iPad Air 2

Google вече разработи коли, които шофират сами по магистралите из Калифорния, но иска да продължи. Интернет гигантът иска да премахне волана и педалите от колите си и така шофирането да стане абсолютно автоматично. Според Астро Телър, хората имат много вредни навици и вършат глупости докато карат – например, пишат съобщения или просто се разсейват. Първоначалната идея при автономните коли е да се управляват сами, а човекът да поеме контрол, ако възникне по-сериозна и нуждаеща се от внимание ситуация. Лошото е, че точно в такъв момент сме прекалено разсеяни, че да преценим ситуацията.

Google вече са предоставили ексклузивно на редица свои служители (извън разработчиците от Google X) автономни коли, с които да ходят на работа – те трябва да ги шофират от и до магистралата, но на нея вече колата поема автоматичен контрол. Служителите на компанията се явяват Beta тестери и това става при едно условие – да внимават много и да са най-отговорните Beta тестери на света.

Google продължава напред, за да направи възможно използването на автономни коли и извън магистралата. Така и те, и пътниците ще са спокойни, че няма опасност от грешка. Телър отговори и на някои други въпроси, един от които защо при, положение че няма да има шофьор, колата ще продължи да бъде с огледала за задно виждане и чистачки. Отговорът – защото правилата го изискват. Независимо дали автомобилът се шофира сам или не, правилата изискват колите на пътя да имат огледала и чистачки.