google-will-buy-songza

Google може би се готви да закупи услугата за стрийминг на музика Songza. Новината идва в навечерието на друга подобна сделка, а именно придобиването на Beats от Apple за внушителната сума от 3 милиарда долара.

Донякъде Songza прилича на Beats Music и Spotify, но добавя няколко уникални елемента. В своята същност услугата е интернет радио, а музиката е разпределена в плейлисти, подбрани от професионални редактори. В зависимост от множество фактори, като времето от деня, настроението или конкретната активност на потребителя, Songza генерира плейлист, който максимално да отговаря на ситуацията. Услугата позволява търсене на плейлисти по ключови думи, а създателите обещават ненадминато качество на звука. Допълнителен бонус е, че Songza е напълно безплатна, но засега е насочена главно към Северна Америка.

Вече няколко милиона потребители ползват услугата чрез iOS и Android приложения. Именно големият брой потребители е главната причина за интереса на Google. Според слуховете, последните са отправили оферта от $15 милиона, което е значително по-малко от сумата, с която Apple се раздели, за да закупи Beats. Разбира се, Apple придобиха и хардуера на Beats, но според анализатори услугата Beats Music и нейните потребители са била главната цел. Ако това е така, то Google са на път да се сдобият с конкурентна услуга на много по-добра цена.